Annelerin bebek doğduktan bir süre sonra yaşadığı, bazen kafa karışıklığına neden olabilen durumlardan biri de bebeklerde beslenme ve ek gıdaya geçiş dönemidir. "İlk altı aylık dönemde bebeğin diyeti tamamen sütten oluşur." diyen Anne Boyutu yazarlarından Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, bebeklerde beslenme ve ek gıdaya geçiş dönemi ile ilgili önemli bilgileri sizlerle paylaşıyor:
"Bir yaşından önce bebek beslenmesinde inek sütünün tercih edilmediği doğrudur. İlk altı aylık dönemde bebeğin diyeti tamamen sütten oluşur. Tercih edilen ve önerilen süt ise anne sütüdür. Çünkü besin bileşimi bebek için en uygun olan süt anne sütüdür.
İnek sütü ise, besin bileşimi olarak bebeğin henüz gelişmesini tamamlamamış böbrek ve mide-bağırsak sistemi için uygun değildir. Bebeğin tüm süt ihtiyacının inek sütünden karşılanması sorun yaratır. Bu nedenle hayatın ilk altı aylık döneminde bebeğe inek sütü verilmesi istenmez.
İkinci altı aylık dönemde ise, bebek hem süt (anne sütü, biberon maması) hem de yarı katı ve katı ek gıdalar almaya başlar. Bu dönemin başında ağırlık yine süttedir. Dönemin sonuna doğru ise günlük diyet içinde sütün oranı ve önemi azalır. Tercih edilen bu dönemde de bebeğin süt ihtiyacının anne sütü ile karşılanmasıdır.
Ekonomik koşullar gereği süt kullanılması gerekiyorsa, dokuzuncu aydan sonra bebeğe bir öğün inek sütü verilebilir. Verilen inek sütünün günde bir defa 100-150 cc den fazla olmaması, adeta bir öğün ek besin olarak tüketilmesi, bebeğin tüm süt tüketiminin(ihtiyacının) inek sütü ile karşılanmaması önemlidir. Bebekte inek sütü proteinine karşı allerji söz konusu ise doğal olarak inek sütünün ne zaman başlanacağına bebeği izleyen hekim karar vermelidir."
Tamamını okumak için tıklayınız...