Iowa Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, bebeklerin etraflarında olan bitene bakarak öğrenme süreçlerini oluşturdukları ispatlandı.
Iowa Üniversitesi Psikoloji Profesörü John Spencer durumu şöyle özetliyor; “Bebeklerin bakarak ve dokunarak öğrendiklerini zaten biliyorduk. Ancak bu araştırma sonucunda öğrenme prosesi esnasında görmenin önemi ve gücünün tüm diğer duyulardan daha fazla olduğunu tespit ettik.”
Uzmanlar görerek tanıma ve öğrenme sisteminin daha sonraki yıllar için hafızanın oluşmasında da büyük rol oynadığının altını çiziyorlar.
Araştırmanın kesin sonuçlarını sunarken ise özellikle şu noktalara dikkat çekiyorlar:
- Öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların bebeklik reflekslerini harekete geçirip daha kolay öğrenme sağlayabilmeleri için çalışmaları esnasında çok daha fazla görsel malzeme kullanmak çok işe yarayacaktır.
- Bebekleri her gün yeni bir objeyle tanıştırmak ve incelemelerine izin vermek ileriki yaşlarda daha kolay öğrenen ve daha güçlü hafızası olan bireylere dönüşmelerine yardım edecektir.
- Bebeklikte dikkat süresi az olduğundan özellikle ses çıkaran (çıngırak gibi) objeler vermek, obje her ses çıkardığında bebeğin yeniden dikkatini toplamasına ve böylece daha uzun süre objeyi incelemesine yardım eder.
Bu araştırma Journal Cognitive Science bilimsel yayınında yayınlanarak resmiyet kazanmıştır.