Doğum parası olarak bilinen, sigortalı kadının çalışamadığı süreler için ödenen geçici iş göremezlik ödeneğidir.
Sigortalı hamile kadına, doktorun vereceği istirahat raporuna bağlı olarak doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 haftalık çalışamadığı zaman için geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Çoğul gebeliklerde doğumdan önceki 8 haftaya 2 hafta daha eklenerek; 10 haftalık geçici iş göremezlik ödeneği yani doğum parası ödenir.
Sigortalı kadının isteği ve doktorun onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışabilir. Böyle bir durumunda kullanmadığı bu istirahat süresini doğumdan sonraki 8 haftalık süreye eklenir ve doğumdan sonra kullanabilir. Örneğin; Sigortalı kadın çalışmak isterse ve doktorun hamileliğin 5 haftasına kadar çalışabilmesine uygun bulması halinde doğumdan önceki kullanmadığı 3 haftalık istirahat süresini doğumdan sonraki 8 haftalık süreye eklenerek 11 haftalık istirahat iznini doğumdan sonra kullanabilir.
Doğum parası ya da geçici iş göremezlik ödeneği almanın şartları:
- İstirahatın başladığı tarihte sigortalı olması,
- Doğumdan önceki 1 (bir) yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olması,
- İstirahat süresince işyerinde çalışmamış olması,
- Doğumun gerçekleşmiş olması,
Gerekmektedir.
Geçici iş göremezlik ödeneği olarak; son üç aylık dönemdeki primler üzerinden yatarak tedavilerde %50’si, ayakta tedavilerde 2/3 geçici iş göremezlik ödeneği olarak ödenir. Bu yaklaşık olarak aldığınız net ücret civarındadır.
Kaynak: SMMM Yeliz POLAT