Sebze-meyve tüketmenin faydalarının saymakla bitmeyeceği tartışılamaz bir gerçek. Ancak bu besinlerin tüketilmesinin yanı sıra temizlenmesi daha da önemli. Uzmanlar, çoğu zaman suyun bile sebzelerin temizlenmesi için yeterli olmadığını, en uygun dezenfekte yönteminin “sirke ile yıkama” olduğunu vurguluyor…
Kışın en çok tükettiğimiz ıspanak, pırasa, lahana gibi sebzelerde bulunan toprak kalıntıları ve bakteriler sebebiyle yiyeceklerin çok iyi temizlenmesi gerekiyor. Sebze temizliğinde çok önemli yeri olan su bile çoğu zaman yeterli olmuyor. Sebzelerin yıkanması konusunda uzmanlar, kimyasal bazlı temizleyiciler yerine sirkenin bakteri öldürücü özelliğinden faydalanmanın en uygun yöntem olduğunu önemle vurguluyor.
Özenli Annelerin Tercihi Sirke
İçeriğinde hiçbir katkı maddesi, yapay aroma ve boya bulunmayan yaş üzümden yapılan yüzde 100 Üzüm Sirkesi ve taze elmadan yapılan yüzde 100 Elma Sirkesi, sebzelerin yıkanmasında gönül rahatlığı ile kullanılabilecek ürünler.
Bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücudu enfeksiyonlardan koruyucu özelliği olan sirke, özellikle çocukları için bitkisel bazlı, doğal yöntemleri tercih eden annelerin ilk tercihi.
Dezenfektan olarak kullanımasının yanısıra sirkenin farklı kullanım alanları ise şöyle:
Küf lekesini yok eder: Küf lekelerini çıkarmak için sirkeye başvurun. Sirkeyi ilave havalandırma olmaksızın güvenle kullanabilir ve her yüzeye uygulayabilirsiniz. Sirkeyi banyonun demirbaş eşyalarında, fayanslarda, mobilyalarda, boyalı yüzeylerde, plastik perdelerde ve buna benzer birçok yüzeyde kullanabilirsiniz. Hafif lekeler için, sirkeyi eşit miktarda suyla seyreltin.
Gümüşlerinizi parlatır: Gümüş bilezik, yüzük ve diğer takılarınızın yanında evdeki gümüş eşyalarınızın yeni gibi parlaması için yarım bardak sirke ve 2 yemek kaşığı karbonat karıştırdığınız suyun içinde 2-3 saat bekletin. Sonra soğuk suyun altında durulayın ve yumuşak bir bezle kurutun.
Buzdolabınızı temizler: Kapının sızdırmaz contası ve sebze-meyve gözleri de dahil buzdolabınızın içini ve dışını temizlemek için eşit miktarlarda su ve sirkeyi karıştırın. Küf oluşumunu önlemek için, iç kapıları ve içteki gözleri bez üzerine sirke dökerek silin. Ayrıca, buzdolabınızın üzerinde birikmiş toz ve kirleri silmek için seyreltilmiş sirke kullanabilirsiniz.
Kesme tahtasını mikroplardan temizler: Her kullanımdan sonra, tahtaları doğrudan sirkeyle silip temizleyebilirsiniz. Sirkenin içindeki asetik asit, E.coli, Salmonella, and Staphylococcus gibi zararlı mikroplara karşı iyi bir dezenfektandır. Asla su ve bulaşık deterjanı kullanmayın. Çünkü, bu tahtanın liflerini zayıflatır.
Bunların yanısıra cam veya kristal eşyalarınız sirke ile parlatabilir, içinde kireç tabakası oluşmaya başalayan çaydanlığınızı temizleyebilirisiniz.