Kepçe kulaklar birçok çocukta psikolojik ve ruhsal sorunlara neden oluyor. Bununla beraber sosyal hayattaki yansımaları da çocukları olumsuz
derecede etkiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne öneriyor? Estetik ve Plastik Cerrahı Op. Dr. İlker Manavbaşı, 5-6 yaşından itibaren yapılan kepçe kulak ameliyatları hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
Kepçe kulak sorunu, kulak kepçesinin kafaya yakın olan çanak şeklindeki kısmının aşırı büyüyerek, kafa ile kulak kepçesi arasındaki açıyı arttırması ya da kulak kepçesi üzerindeki kıvrımların oluşmaması sonucu oluşur. Kulak kepçesinin şekillenmesi, çocuk henüz anne karnındayken tamamlanır. Kulak bölgesindeki kıkırdak dokusu tam olarak gelişemezse, kulak şeklini alamaz ve öne doğru eğilir. Bu durum kepçe kulak sendromuna yol açar.
Kepçe Kulak problemi, sonradan yaşanan travmatik sebeplerle de oluşabilir. Kulak bölgesine alınan şiddetli darbe, kepçe kulak oluşumunu yaratabildiği gibi, kıkırdağın bir şekilde zarar görmesi de kulak eğriliğine yol açabilir.
Kulaklardaki şekil bozukluğu en çok çocukları etkiliyor
Çocuklar, ömür boyu kalacak olan kulak şekline ve ortalama büyüklüğüne 4-5 yaşına kadar kavuşur. Bu yaştan sonra herhangi bir ilaç tedavisi ile düzeltilmesi mümkün değildir. Bu sebeple çocuklarda kepçe kulak ameliyatı için yaş sınırı en az 5- 6 yaş olarak belirlenir. Kulak şekil bozukluğu ile ilgili en büyük sıkıntıyı yaşayan grup çocuklardır. Küçük yaştaki kepçe kulaklı çocukların, arkadaşları tarafından lakaplar takılarak alay konusu olması ruhsal gelişimlerinde şiddetli bir travma yaşamalarına sebep olabilir. Belirlenen yaşlarda yapılan kepçe kulak ameliyatı, çocuğun okul dönemine girmeden önce özgüveni yüksek bir birey olmasına yardımcı
Kepçe Kulak, ebeveynlerden çocuğa geçen genetik bir tablodur
Kepçe kulak, genellikle anne ve babanın genetik durumuyla alakalı olarak çocuğa geçmektedir. Toplumumuzda birçok insanda yaşanan kepçe kulak problemi, kolaylıkla tedavi edilebilir. Çocuklarda uygulanacak cerrahi müdahale, genel anestezi altında hastane şartlarında yapılır.
Ancak ameliyat öncesinde bu durum çocuğa, cerrahla birlikte mutlaka anlatılmalıdır. Ameliyat öncesinde çocuğun onayının mutlaka alınması ve ameliyata hazır hale getirilmesi önemlidir. Operasyon olan çocuk, 1 hafta sonra normal yaşantısına döner. Kepçe kulak düzeltme yani otoplasti, kulak arkasından bir kesi yapılarak kulak kıkırdaklarına ulaşılarak yapılır. Kulak kıvrımlarını oluşturmak için erimeyen katlayıcı nitelikte dikişler,
bu kıkırdak yapıların içinden geçirilir. Eğer kulak tamburu da öne doğru gelmiş ise bu kısma kafaya yaklaştırıcı erimeyen dikişler atılır. Gerekirse, bir miktar fazla deri çıkarılabilir. Ameliyat sonrası, çocuk 1 gece hastanede kalıp, evine dönebilir. Kafaya, kulağı içine alacak şekilde sıkı bir bandaj yapılır. Bir hafta kadar yerinde tutulur. Daha sonra iki hafta süreyle tenisçi bandı kullanılır. Özellikle yatarken bu bandajın takılması önemlidir. Ciltte eriyen dikişler kullanıldığı için dikiş almaya gerek yoktur. Operasyon sonrası çocuk, aynı gün taburcu edilir. 2-3 gün sonra yıkanabilir ve dışarı çıkabilir. Ameliyattan bir hafta sonra da çocuk okuluna gidebilir.