Okunma Sayısı: 8576
CANLI YORUMLAR

OKUL FOBİSİNE DİKKAT

Tembel çocuklar değil

Çocuğunuz; karın ağrısı, mide bulantısı gibi şikâyetlerle size gelip okula gitmek istemediğini söylüyorsa, çocuğunuzun okula gitmemek için bahane ürettiğini düşünebilir hatta onu rol yaptığını sanarak da suçlayabilirsiniz. Ancak uzmanlar uyarıyor! “Okul fobisi ciddi rahatsızlıktır, dikkate almak gerekir.“ Yrd. Doç. Dr. Özlem Mestçioğlu Gökmoğol “Okul Fobisi” konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

Gökmoğol “Çocuğunuzda okul fobisi varsa bu muhakkak biran önce çözülmeli” diyor.

 

Okul korkusunun çoğu zaman ayrılık korkusuna bağlı geliştiğini ifade eden Gökmoğol, korkuyu doğrudan buna indirmenin de doğru olmadığını söyledi. İlk başlangıçta her çocuğun hissettiği ilk evden ayrılığın getirdiği doğal ayrılık korkusunun olacağına dikkat çeken Gökmoğol bunları halledilebilir olduğundan okul korkusu olarak kabul etmediklerini kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Gökmoğol asıl korkunun istem dışı geliştiğini söyleyerek uyardı. 

Gökmoğol, “Karnı ağrıyor, midesi bulanıyor ciddi rahatsızlık yaşıyor. Bunu anne veya babasıyla paylaşıyor ve okula gitmek istemediğini söylüyor. Böyle durumlarda ebeveynler genelde çocuklarını rol yaptığını düşünüyor bu çok yanlış. Çocuğun yalancılıkla suçlanması doğru bir davranış değil. Çocuğu gerçek bir karın ağrısı ve mide bulantısı hissediyordur aslında.”

 

Fobik Çocuklar Tembel Çocuklar Değil!

 

Okul fobisi olan çocukların tembel çocuklar olmadığına dikkat çeken Gökmoğol, şikâyetlerin uzun sürmesi halinde durumun ciddiye alınması gerektiğini vurguluyor.

 

“Bu çocuklar tembel değiller. Okulla ilgili ya da ailevi bir nedenden ötürü taşıdığı kaygıları dolayısıyla okula gitmek istemiyor, gidince kendini kötü hissediyor. Korku mu rol mü olduğunu anlamak için şikâyetlerin bir iki günlük değil de devamlı arz etmesi gerekiyor. Şikâyetlerde süreklilik varsa okul fobisi var demektir.”

 

 

Kızmak kadar pirim vermek de kötü!

 

Buna prim vermemek de gerekiyor. Sen ne tembel çocuksun, senden bir şey olmaz gibi kızmak ne kadar kötüyse, tamam yavrum kalabilirsin öbür gün de kalabilirsin şeklinde ki bir ebeveyn yaklaşımı doğru değil. Kaygı var mı bunu tespit etmek önemli. Çocuk kaygılar yaşıyor olabilir. Buna belki öğretmenin aşağılayıcı bir sözü ya da arkadaşlarından duyduğu kötü bir söz neden olmuş olabilir ya da aileden kaynaklanan bir durum da kaygıyı getirebilir. Onun tespiti çok önemli. Bu gibi durumlarda çocuğun öğretmeniyle bağlantıya geçilip, çocuğun okuldaki davranışlarına ilişkin bilgiler alınabilir.

 

Çocuğun 3-5 kere okula gitmek istemiyorum demesi normal karşılanmalı. Eğer ağrılar ve sızılar gündeme gelmişse konu ciddiye alınmalı ve çocuk dinlenmeli. Onu kaygılandıran şeyi öğrenmek önemli. Okul korkusu varsa bunu muhakkak biran evvel çözmek gerekir.”

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BU HATALARI YAPMAYIN
İHMALE GELMEZ
PARASIZ EĞİTİM DÖNEMİ
HARÇ DÖNEMİ BİTTİ
BESLENME ÇANTASI ÖNEMLİ
NASIL HAZIRLANMALI
BU RAPOR DA NEYİN NESİ
NASIL VERİLİYOR
BAŞARININ SIRRI:ÖNCE SAĞLIK
KONTROLLERİ İHMAL ETMEYİN
40BİN ÖĞRETMENE EĞİTİM
60-66 AYLIK ÇOCUK EĞİTİMİ
MİNİKLER İÇİN ZİL ÇALIYOR
UYUM PROGRAMI BAŞLIYOR
MEB'DEN DERSANE RAPORU
BU TESPİTLER ŞAŞIRTIYOR
OKUL OLGUNLUĞUNA ERİŞTİ Mİ?
BİREYSEL FARKLILIK ETKİLİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
BU RAPOR DA NEYİN NESİ
YENİ OKUL ARAŞTIRMASI
AİLELERİN BÜYÜK TELAŞI
ÇOCUKLARDA DURUŞ BOZUKLUĞU
FOTOĞRAFA DİKKATLİ BAKIN
SİZİ BEĞENDİĞİNİ GÖSTEREN
2013 KIŞ - ŞAPKA MODASI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :