Okunma Sayısı: 9264
CANLI YORUMLAR

BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİN

Hangi besinler yardımcı?

Bağışıklık sistemi vücudumuzun en önemli parçalarından biridir. Özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimize büyük görevler düşer. Sonbahar gibi geçiş aylarında grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar oldukça yaygındır. Güçlü bir bağışıklık sistemi bu hastalıklardan korunmamızı veya daha hafif geçirmemizi sağlar. Bağışıklık sistemimizi güçlendiren en önemli faktörlerden biri beslenmedir. Doğru beslenerek hem bağışıklık sistemimizi koruyabilir, hem de hastalıklardan korunabiliriz.

Hangi besinler bağışıklık sistemini güçlendirir?

Hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için, A, C, E vitaminleri, selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler, fenol gibi maddeler içeren sebze ve meyveleri bolca tüketmekte fayda var.

Geçiş dönemlerinde:

  • C vitamini için maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, limon, portakal, greyfurt, kivi ve brokoli;

  • E vitamini için ayçiçek yağı, zeytinyağı, fındık, badem, soya, ceviz ve fıstık türleri;

  • Beta karoten alımı için havuç, ıspanak, brokoli, domates, pırasa, marul gibi turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyveler tüketmek önemlidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için büyük öneme sahip olan besinlerden biri de yoğurttur. Yoğurt ve yoğurt üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin enfeksiyonları, gastrointestinal sistem hastalıklarını önleyici ve kanser riskini azaltıcı etkileri vardır. Düzenli olarak tüketildiğinde probiyotik yoğurtlar, bağırsak mikroflorasının dengesini geliştirir ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Bununla beraber probiyotik yoğurdun sindirimi kolaydır, ishali ve kabızlığı önler, kolon kanseri riskini de düşürür. İleri yaş gruplarında yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirmekte önemli rol oynar.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek ayrıca demir, magnezyum, selenyum ve çinko almını artırmak gerekir.

 

  • Demir, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, tavuk, kuru kayısı ve kuru üzüm;

  • Magnezyum, tahıl, sebze, süt ve deniz ürünleri;

  • Selenyum, balık ve diğer deniz ürünleri;

  • Çinko ise yumurta, süt, et, tahıl ve deniz ürünlerininde bulunur.

 

Bedeninizi güçlendirmek için aldığınız protein miktarını artırmak, aldığınız yağ miktarını düşürmek yerinde bir karar olur. Aşırı miktarda yağ tüketimi bağışıklık sistemini zaıflatır. Bundan dolayı beslenme programınızda bitkisel yağları tercih etmenizde yarar var. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir diğer madde balıkta bol miktarda bulunan omega-3 yağ asitleridir.

 

Geçiş mevsimlerinde bağışıklık sistemini güçlendiren faktörler

  • Hastalıklara karşı C vitamini tüketin: Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için kuşburnu, maydanoz, kırmızı ve yeşil sivri biber, roka, kivi ve limon gibi C vitamini kaynağı olan besinler tüketmeye özen gösterin.

  • Sebzelerle bağışıklık sisteminizi güçlendirin: Beslenme programınıza koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mor sebze ve meyveleri dahil edin. Her gün en az 5 - 6 porsiyon sebze ve meyve tüketin.

  • Haftada 2 -3 kez baklagilleri tüketin: Protein kaynağı olarak kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi baklagilleri tüketmeye özen gösterin. Baklagilleri etsiz yemek olarak hazırlayabileceğiniz gibi salatalarınıza da dahil edebilirsiniz.

  • D vitamini ve süt ürünleri: Sonbahar ve kış aylarında en fazla yoksun kaldığımız vitaminlerden biri D vitaminidir. Güneşten alınan UV ışınları ile deride sentezlenen D vitamini, kemik ve diş gelişimi için önemli olan kalsiyumun vücutta kullanılmasını, depolanmasını sağlar. Bu nedenle yazaylarında mümkün olduğunca güneş ışınlarından yararlanmaya çalışın ve süt, süt ürünleri ve balık tüketmeye özen gösterin.

  • Katı yerine sıvı yağ tüketin: Havaların soğuması ile birlikte evlerimize çekiliriz ve daha az hareket ederiz. Bununla birlikte yağ tüketimi artarsa kilo alımı da başlar. Bağışıklık sistemimizi korumak ve kilo alımını engellemek için katı yağ tüketimini azaltıp ölçülü sıvı yağ kullanmakta yarar var.

  • Bitkisel çayları tercin edin: Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için kuşburnu, ıhlamur, yeşil çay, rezene, melisa, papatya, adaçayı ve ısırgan otu çayı gibi bitki çaylarını tüketmekte yarar var. Ayrıca su tüketimini de tıpkı yaz aylarında olduğu gibi ihmal etmemek gerekiyor.

     

    Kaynak: ART Tıp Merkezi

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
EGZAMA TETİKLEYİCİLER
TEDAVİYİ ETKİLİYOR
ABUR CUBURUN SAĞLIKLISI VAR
YAZIN CAN DOSTLARI
KARIN YAĞLARINDAN KURTULUN
AÇ KALARAK DEĞİL, YİYEREK
YENİ BİR HAYAT BAĞIŞLAYIN
20BİN KİŞİ ORGAN BEKLİYOR
MENİSKÜS NEDİR?
NE FONKSİYONU VARDIR?
YÜKSEK TANSİYON ARTIYOR
KADINLARDA DAHA FAZLA
ANEVRİZMA
KAFADAKİ SAATLİ BOMBA
SİVRİSİNEK ISIRIĞINI
HAFİFE ALMAYIN!
SOSYAL FOBİ ALKOLE SEBEP Mİ
ERGENLİK DÖNEMİNE DİKKAT

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
STRESTE YORUMLAMA ETKİLİ
SARI NOKTA HASTALIĞI
"KANSER ANAYASASI YAP...
MEVSİMSEL HASTALIKLAR
FOTOĞRAFA DİKKATLİ BAKIN
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
ÜNLÜLERİN KOMİK ANLARI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :