Botoks daha genç görünmek için tercih edilen yöntemlerin başında gelse de; sadece estetik için değil, aynı zamanda birçok hastalığın tedavisinde de kullanılan önemli bir yaklaşım olarak görülüyor. Artık botoks denildiğinde akıllara sadece güzellik için yapılan estetik operasyonlar değil, sağlıklı bir hayat ve bedenler geliyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı, kronik migren ağrıları, el, ayak ve koltuk altı gibi terleme sorunlarında tedavi amaçlı kullanılan botoksun faydaları hakkında bilgiler veriyor.
Botoks, yıllardır birçok hastalığın tedavisinde kullanılan, oldukça emniyetli bir ilaç olarak biliniyor. Kas gevşetici etkisiyle de bilinen botoks, migren ve gerilim tipi baş ağrılarının tedavisinde de yarar sağlıyor. Özellikle uzun süredir baş ağrısı yaşayan, çeşitli tedavi yöntemlerinden fayda göremeyen ve kullanılan ilaçların yan etkilerini telafi edemeyen hastalarda botoks tedavisi öneriliyor. El, ayak ve koltuk altı gibi özel bölgelerde gözlenen terleme sorununu azaltmak için de botoks uygulaması yapılıyor. Özellikle erkekler, terlememe stresi yaşadıkça daha çok terliyor ve bu soruna çözüm olarak botoksa başvurabiliyor.
Kronik Migren Ataklarında Yeni Umut; Botoks
Migren ağrılarının büyük bir kısmının nedeni baş bölgesindeki kasların gerginliğinden kaynaklanmaktadır. Atak sırasındaki olumsuz etkileri dışında; okul, iş performansında düşme ve sosyal problemler gibi kronik etkileri de bulunmaktadır. Migrende ağrı ataklarına neden olan kaslar gevşetildiğinde, migren ağrılarına neden olan faktör de ortadan kaldırılmış olur. Kronikleşen migren ağrılarına yeni bir umut olan botoks, son zamanların en etkili ve en güncel tedavisi olmaktadır. Yapılan klinik çalışmalar sonucunda botoks iğnelerinin, migreni olan kişilerde kullanıldığında olağan bir terapi halini alabileceği belirtilmektedir.
Botoks; Migren Ağrılarını Geçici Süre Dindirmez, Ortaya Çıkmasını Engeller
Migren tedavisi için kullanılan ağrı dindirici ilaçların, tedavi edici bir etkisi yoktur. Bu ilaçlara nazaran botoksun en büyük avantajı, ağrıyı geçici bir süre için dindirmesi değil, ağrının ortaya çıkmasını engellemesidir. Migren hastalarının yüzde 80-90´ı botoks tedavisinden yarar görmektedir. Botoksun migren tedavisindeki etkisi yaklaşık 1 yıl sürmektedir. Botoks uygulamasından sonra 7-10 gün içinde etkisi görülmeye başlanır ve 1 yıl boyunca ağrısız bir dönem yaşanır. Botoksun etkisi 1. yılın sonunda geçmeye başladığında, tekrar yeni bir uygulama yapılması gerekmektedir.
Terleme Sorunundan, Botoksla 30 Dakikada Kurtulmak Mümkün
Hiperhidrozis yani aşırı terleme sorunu, ter bezlerinin aşırı çalışması sonucu ortaya çıkan, sosyal fobi içerisinde değerlendirilen ve çeşitli psikolojik sorunlara neden olan bir rahatsızlıktır. Terlemek beden sağlığı için gereklidir ancak sosyal açıdan her zaman savaşılması gereken bir problemdir. Bu sorundan 30 dakika süren bir operasyonla kurtulmak mümkündür. Botoks işleminden önce hastanın şikayetçi olduğu bölgeye iyot-nişasta testi yapılır. Test sonucuna göre, aşırı terlemeye neden olan bölgeler belirlenir. Bu bölgelerin yaklaşık 2 mm derinliğine çok ince uçlu iğnelerle botoks ilacı enjekte edilir.
Terlemeye karşı yapılan botoks uygulamasında koltuk altına uygulanan işlemler, el ve ayak tabanına uygulanan işleme göre daha kolay ve daha az ağrılıdır. El ve ayak tabanı uygulaması ağrılı olabileceği için kısa süreli lokal anestezi kullanılması gerekebilir. Bu uygulama sayesinde, uygulama bölgesinde terleme işlevi geçici olarak, tamamen veya ciddi oranda azaltılır. İlaç uygulandıktan 1 gün sonra etki gösterir ve bir hafta içinde terleme kesilir. Botoks uygulaması geçici bir uygulamadır ve bu yüzden yapılan işlemin 8-10 ay gibi aralıklarla tekrarlanması gerekebilir. Botoks sadece yaz aylarında uygulanabildiği gibi, yılın belli aylarında da uygulanmasında hiçbir sakınca yoktur.
Her Yaştan İnsana Uygulanabiliyor
18- 65 yaş arasındaki terlemeden şikayetçi herkese uygulanan bu işlemde kişi günlük hayatına hemen dönebilir. Ancak hamileler, emziren anneler, cildinin üzerinde enfeksiyon olan hastalar, özellikle kaslarda görülen kas zayıflığı gibi nörolojik hastalıkları olanlar, aminoglikozit türü antibiyotik kullananlar, botoks uygulaması yaptırmamalıdır. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre bu kişilerde, botoks uygulaması sakıncalı görülmektedir.