Okunma Sayısı: 12115
CANLI YORUMLAR

SAĞLIKLI HAMİLELİK İÇİN

Sağlıklı hamleler!

Hamilelik, hem ruhsal hem fiziksel olarak sağlığınıza dikkat etmeniz için ideal bir dönemdir. Aşağıdaki adımları izleyerek sorunsuz bir hamilelik geçirme ve sağlıklı bir bebek sahibi olma şansına sahip olabilirsiniz:

1. Doğum öncesinde bakıcı veya yardımcı ayarlama faslını  organize edin

Bu faslı erkenden halletmek bebeğinizin sağlığı için de gerekli. Bakıcı ya da yardımcınızı erkenden ayarlamak, doğuma hazırlık döneminde seçtiğiniz kişiyle aranızda iyi bir ilişki kurmak için önünüzde çok zamanınızın olması demek.

2. Sağlıklı beslenin

Hamilelikte iki kişilik yeme eğilimi yaygın şekilde yapılan bir yanlış. İllâ tam yağlı süt içmenize de gerek yok. Zaten hamileliğinizin ilk altı ayında enerji ihtiyaçlarınızda değişiklik olmaz; son üç ayda da sadece biraz artış gözlenir. Belenmenize çok dikkat etmeniz gerekir; özellikle meyve ve sebze tüketiminiz bol olmalı. Makarna, pilav ve ekmek gibi karbonhidratlar; balık, kırmızı et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi proteinler kesinlikle atlanmamalı.

3. Tükettiğiniz gıdaların hijyenine dikkat edin

Taşıdığınız bebeğin sağlığı açısından, hamilelik döneminde kimi gıdaları tüketmekten kaçınmak gerek. Düşüğe ya da yenidoğanda ciddi hastalıklara neden olabilecek listeria bakterisi, bakteriyi taşıyan hayvanın gübresi ile bulaşmış sebze ve meyvelerde, pastörize edilmemiş sütte, kırmızı ette, tavuk etinde, deniz ürünlerinde ve yeterince işlenmemiş sütlerden yapılan peynirlerde bulunup insanlarda listeria enfeksiyonuna neden olabiliyor.

Ender görülen ama doğmamış bebeği ciddi bir şekilde etkileyebilen toksoplazmozdan sakınmak için kedi kumu temizlerken ve toprakla ilgilenirken eldiven giymekte fayda var. Bunun dışında az pişmiş ya da çiğ et tüketmekten kaçınmalı; yeşillikleri iyice yıkayıp topraklarından arındırmalısınız.   

4. Folik asit takviyeleri alıp balık tüketin

Gerçekten alınması gereken tek besin takviyesi olan folik asit (folat da deniyor), en sık rastlanan doğumsal anomalilerden biri olan nöral tüp defektini (NTD) ve spina bifida’yı (ayrık veya açık omurga anlamına gelir. En sık görülen doğuştan olma hastalıklardan birisidir) önleyebiliyor.

Folat, birçok besinde, özellikle sebzelerde ve kahvaltılık mısır gevreklerinde doğal olarak bulunuyor. Sizden bebeğinize geçmesi gereken diğer besin maddeleri de demir ve kalsiyum.

Bebeğiniz gelişirken ihtiyaç duyduğu proteinler, mineraller, D vitamini ve omega-3 yağ asitleri yağlı balıklarda bulunuyor; ancak denizlerdeki kirlilik esasını göz önünde bulundurarak uskumru, alabalık gibi yağlı balıkları haftada ikiden fazla tüketmemenizi öneririz.    

5. Düzenli egzersiz

İyi bir egzersiz programı, size hamileliğiniz süresince karnınızdakiğ bebeği taşıma gücü verir. Doğum yaptıktan sonra hamilelik öncesi formunuza dönmenizi kolaylaştırır.

Egzersiz ruh sağlığına da iyi geliyor, hamilelikte depresyona bir nevi koruma kalkanı oluşturuyor. Eğer yaptığınız belli bir spor varsa, düşme veya çarpma riski yoksa, kendinizi iyi hissettirdiği sürece devam edebilirsiniz. Yürüyüş, yüzme ve yoga gibi nispeten hafif sporlar oldukça faydalı.

6. Pelvik taban hareketleri yapmaya başlayın

Hamile ya da doğum yapmış kadınlarda aksırma, gülme ya da egzersiz sırasında az miktarda idrar kaçırma olasılığı yaygındır. Bunu, hamile kalmadan evvel ya da hamilelik döneminde pelvik taban hareketleri yaparak önlemek mümkün.

Pelvik taban, pubik kemik (leğen kemiğinin ön kısmı) ve omurga kemiğinin alt kısmı (kuyruk sokumu kemiği) arasında bir hamak gibi asılı duran kas tabakalarıdır. Hamilelikte üstlerine ekstra bir baskı bindiğinden normalden daha zayıf olabiliyorlar.

7. Alkol tüketimini azaltın

İçtiğiniz alkol kan dolaşımıyla ve plasenta yoluyla hemen bebeğinize ulsşscağından tamamen kesmekte ya da aldığınız miktara dikkat etmekte fayda var. 

8. Kafeini azaltın

Kahve, çay ve kola türü içecekler hafif uyarıcılar. Kimi uzmanlar fazla kafeinin doğacak bebeğin düşük kilolu olmasına ya da düşük riskini artırdığına dikkat çekiyor.

9. Sigarayı bırakın

Sigara içen kadınlar; düşük, erken doğum, ölü doğum ve beklenmedik bebek ölümleri riskini artırmış oluyorlar. En iyisi, bebek yapmaya karar verdiğiniz anda sigarayı bırakmak; ama azaltmaya gitmek de bebeğinize bir şans vermek demektir.

10. Biraz dinlenin

Hamileliğinizin ilk ve son üç ayında hissettiğiniz aşırı yorgunluk hissi bebeğinizin sizden biraz yavaşlamanız isteğidir. Gündüz uykuları kulağa bir lüksmüş gibi gelse de hem sizin hem de bebeğinizin yararına bir alışkanlık olacaktır. Uyuyamasanız bile en azından ayaklarınızı yukarı doğru uzatıp 30 dakika dinlenmeye çalışın. Eğer uykunuzda sırt ağrılarından muzdaripseniz masaj yaptırın, egzersiz yapın. Hamilelikte güvenle yapabileceğiniz yoga, nefes dersleri ve masaj gibi rahatlama yöntemlerini deneyin.

 

 




 

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇALIŞAN HAMİLELER İÇİN
SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
GEBELİKTE KİLO KONTROLÜ
NE KADAR KİLO ALMALISINIZ?
HAMİLEYKEN YORGUNLUK
SÜREKLİ UYKUNUZ MU VAR?
SEZARYEN OLANLAR DİKKAT
12. HAFTAYA DİKKAT
BESLENMEYE DİKKAT
ARTIK İKİ CANLI DEĞİLSİNİZ
DOĞUMDAN SONRA SPOR?
ÖDEMİ ATMANIN EN İYİ YOLU
GEBELİKTE TOKSOPLAZMA
AZ PİŞMİŞ ETLERE DİKKAT!
Göz Sağlığına Dikkat
HAMİLELİKTE ÖNEMLİ!
HAMİLELİKTE AĞIZ SAĞLIĞI
KALSİYUM KAYBI KAYGISI
HAMİLELİKTE ŞEKER HASTALIĞI
YİNE VE YİNE EGZERSİZ!

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
SEZARYEN-OBEZİTE İLİŞKİSİ
DİŞ SORUNUNUZ VARSA
ARTAN KALSİYUM İHTİYACI
EMZİREREK ZAYIFLAYIN
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
HAMİLELERİN YENİ MODASI
ÜNLÜLERİN KOMİK ANLARI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :