Kolik bir başka ifadeyle “infantil kolik” sağlıklı pek çok bebekte hayatın ilk üç ayı içinde sıklıkla görülüloyr. Bu sorunu yaşayan bebek öğleden sonra özellikle de akşam üzerine doğru huzursuzlaşıyor. Akşamın ilk saatlerinde ise bu huzursuzluk yerini ağlamaya bırakıyor. Gece yarısına kadar devam eden bu sıkıntılı durum, bebeğin geç saatlerde uyumasıyla sona eriyor. Bu sırada bebek sık sık ayaklarını karnına çekerek gaz çıkarıyor ve bu dönemlerde yüzü kızarır, ağlamasının şiddeti artar. Bu tablo, bebeğin ani ve şiddetli karın ağrısı çektiğini düşündürür.
Bebeklerde üçüncü hafta ve üçüncü aya dikkat
Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, tüm bu belirtilerin “İnfantil kolik”i işaret ettiğini söylüyor. Bu sıkıntılı durumla ilgili yapılan birçok araştırmada bebek beslenmesi üzerinde de duran uzmanların, anne sütü ile beslenen bebeklerde infantil koliğin inek sütü veya biberon maması ile beslenen bebeklere oranla daha az görüldüğü belirtiğini söylüyor.
Büyükgebiz, bebeklerde üçüncü hafta ile üçüncü ay arasında görülen bir hastalık olan ”İnfantil kolik”in çok sık karşılaşılan ve kendiliğinden geçen bir hastalık olduğunu söyledi.
Belirtileri ve alınacak önlemler hakkında da bilgi veren Büyükgebiz, dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı;
- Bebeğin ağlamasına neden olacak koşulların önlemesi söz konusu olmalıdır.
- Bebeğin neden ağladığı doğru olarak tahmin edilmeli belirlenmelidir.
- Bebek acıkmıştır ve karnının doyurulmasını istemektedir.
- Bebek aç olmadığı halde emmek istemektedir.
- Bebek kucağa alınmak istemektedir.
- Bebeğin canı sıkılmıştır; çevreden ilgi ve uyarı beklemektedir.
- Bebek yorulmuştur ve uyumak istiyordur.
- Bebeğin uykusu gelmiştir.
- Bu seçenekler doğrultusunda, bebek ağladığında en olası ihtimalden başlanarak ihtiyaç giderilmeye çalışılmalı; beşer dakikalık sürelerle denenmelidir.
- Bu dönemde bebeğin sık sık emziriliyor olmasının çok önemi yoktur. Bu davranış bebeği şımartmaz...
‘Bebekte neden gaz olur?
Bu sorunun cevabının tedbir alma ve tedavide hem aileye hem de doktorlara büyük kolaylık sağlayacağını dile getiren Büyükgebiz, şunları söyledi;
Bebeğin beslenme sırasında emerken yuttuğu hava nedenlerden biridir. Eğer bebek biberon maması ile besleniyorsa, bebeğin beslenmesinde kullanılan ürünün, bebek bağırsağında normal sindirimi sırasında da gaz ortaya çıkabilir. İnek sütü veya soya proteini alerjisinin bir belirtisi olabilir. Son durum dışında fazla üzülecek bir durum yoktur. Eğer söz konusu olan bebeğin ürünü tolere edememesi ise, bu durumda genellikle bebekte ishal, kusma iştahsızlık, emmede isteksizlik gibi diğer belirtiler de olur. Bunlar da gazdan daha önemli ve üzerinde durulması gereken belirtilerdir.
Bebeğinizi beslerken doğru yollar kullanın
Bebeklerin emerken gaz yutmalarının en önemli nedeninin beslenmenin yanlış koşullarda sürdürülmesi olduğunun altını çizen Büyükgebiz, bebeğin doğru emzirilmesi ve biberonla doğru beslenme ile ilgili şu önerilerde bulundu.
Eğer bebek anne sütü alıyorsa meme başını tümüyle ağzına alması sağlanmalı ve bebeğin hızlı emmesi engellenmelidir. Eğer bebek biberon ile besleniyorsa yine benzer şekilde bebek emerken emzik ile ağzı arasında hava yutabileceği boşluk kalmamasına özen gösterilmelidir. Bunun dışında makul aralıklarla bebek beslenmesine ara verilerek, dik olarak e yüzü arkaya gelecek şekilde annenin göğsüne dayanarak tutulmalı, midede biriken havayı dışarı çıkartması sağlanmalıdır. Bu işlem beslenme sırasında makul aralıklarla tekrarlanmalıdır. Bebeğin emerken hava yutmaması için memeyi uygun koşullarda emmesi gerekir. Bunun için hangi memeyi emziriyorsanız karşı taraftaki elinizin baş parmağını meme ucunun üst kısmına ve diğer parmaklarınızı da altına yerleştiriniz ve meme ucunun çevresindeki areolaya dokunmadan memenizi tutunuz. Meme ucunu bebeğinizin dudaklarına dokundurunuz. Ağzını açınca, memenin ucunu bebeğinizin ağzına yerleştiriniz. Bebek meme ucunu ve çevresindeki kahverengi kısmın (areola) tamamını ağzına almalıdır. Dışarıdan bakıldığında bebeğin ağzı iyice açık olmalı, dilini öne uzattığı için, alt dudak dışa dönük görünmelidir. Bebeğin dili, alttan meme başını sarıyor olmalıdır. Bebeğiniz birkaç emme hareketinden sonra ağzında biriken sütü yutacaktır. Bebeğinizin yutuşunu görebilir veya hissedebilirsiniz. Böyle emerse, bebeğin dili ve ağzı, meme ve meme başını acıtmaz, incitmez.