Okunma Sayısı: 10268
CANLI YORUMLAR

BONZAİ

Gençler tehdit altında

 

Gençlerin yaşamlarını tehdit eden uyuşturucu maddelere bir yenisi daha eklendi. Kolay ulaşılabilen ve ucuz olan Bonzai yani sentetik esrar ne yazık ki hızla yaygınlaşıyor. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (TUBİM) verilerine göre, 2012 yılında bonzai ile ilgili yakalamalar 19 kat artarken, şüpheli sayısında ise 57 kat artış gözlendi.

 

Psikiyatrist Doktor Tanju Sürmeli uyuşturucu bağımlılığının önlenmesini sağlayacak eğitimler verecek ulusal bir kuruluşun varlığının gerekliliğine dikkat çekiyor.

 

Risk Faktörleri

 

  • Erken yaşlarda gelişen agresif davranışlar
  • Aile gözetiminin az ya da eksik olması
  • Maddi imkansızlıklar
  • Uyuşturucu maddelerinin okulda/sosyal çevrede varlığı
  • Aile geçmişindeki bağımlılıklar
  • Beynin elektriksel aktivitesindeki düzensizlikler

 

Koruyucu Faktörleri

 

  • Kuvvetli aile bağı
  • Otokontrol sahibi birey olmak
  • Akademik başarıya sahip olmak

 

Kendini kontrol edebilen yani kendine dur diyebilen kişilerin uyuşturucu madde kullanma oranlarının daha düşük olduğunu belirten Sürmeli,ailelere düşen görevlerin de büyük önem taşıdığını belirtiyor.Çocuk – ebeveyn ilişkisinin önemini vurguluyor ve “İyi ebeveynlik yaparak sıkı bir bağ kurmak, onları sevgi dolu yetiştirmek ve  iyi örnek olup uyuşturucu maddeleri sizin de kullanmamanız, çocuklarınızı da uyuşturucudan uzak tutar” diyor.

 

Uyuşturucu Maddelerin Zararları

 

Uyuşturucu maddeler kısa süreli olarak hafıza ve öğrenme problemlerine neden olmaktadır. Algılamayı değiştirmekte, düşünme ve problem çözmede sorunlar yaşatmaktadır. Bu maddeler zamanla hayattan zevk almamaya,uyku bozukluğuna, paranoya dediğimiz şüpheciliğin gelişmesine vedepresyona sebebiyet vermektedir. Bazı maddelerhalüsinojen etkisi olan bir maddedir. Kalp enfarktüsü, solunum yetmezliği, beyin felci ve epilepsiye sebep olabilmektedir.

Uyuşturucu ve Alkol Bağımlılığında İlaçsız Tedavi

 

Tanju Sürmeli, “Tıbbi tedavi yöntemleri arasında da en sık kullanılan yöntem ilaçlar, psikoterapiler, detox programları ve Neurofeedback’tir. İlaçlar, psikoterapiler, detox programlarındaki tedaviyi bitirdikten sonra uyuşturucu madde kullananların yüzde 80’i ne yazık ki, birkaç ay sonra tekrar kullanmaya başlamaktadır”diyor.

 

Madde bağımlılığı olan insanların beyin dalgaları, beyni relaks eden alfa beyin dalgalarının  eksik ya da hiç olmadığı veya beyne gerginlik veren beta dalgalarının fazla miktarda olduğunu belirten Sürmeli, “Neurofeedback tedavisiyle, Uyuşturucu ve Alkol bağımlılarına ilaç kullanılmadan veya kullanılan ilaçlara ek tedavi olarak uygulanabiliyor. Beta/SMR ve Alpha dalgalarını değiştirme yöntemi uygulanan bu ve benzeri çalışmalarda, bir sene içinde tekrar madde bağımlılığına dönme oranının daha düşük olduğu görülmüştür. Alkol kullanımında alpha ve theta dalga çalışması etkili bir yöntem olduğu kanıtlanmıştır” diyor.

 

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇOCUĞUM ŞEKER HASTASI MI?
GÖZÜNÜZ ÜSTÜNDE OLSUN
KAHVE İÇ
DEPRESYONDAN KORUN!
GÖZ YANIKLARI
SU KURTARIR
GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜ
GÖRMEYE ENGEL OLABİLİR
KIRMIZI ET VE HİJYEN
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
SOFRANIZ NE KADAR SAĞLIKLI?
FONKSİYONEL BESİNLER...
GÜZEL GÖRÜNMEK İÇİN DEĞİL
SAĞLIK İÇİN KİLO KONTROLÜ
YEMEKTEN SONRA YENEN MEYVE
ZARARLIDIR, ÇÜNKÜ!!!
AKILLI TELEFONA DİKKAT
SAĞLIĞINIZI RİSKE ATMAYIN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
CİLT KANSERİNDE YENİ ...
GÜLÜMSEMEKTEN KAÇINMAYIN
DİŞ ÇEKİMİ SONRASINDA
PEYNİR ÇOK ÖNEMLİ
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
GERÇEK Mİ OYUNCAK MI?
O KADAR DA SEKSİ DEĞİLLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :