Yemeklerin sonunda tüketilmesi, ağızdaki asit düzeyini azaltıyor…
Beslenme çantasında elma ve peynir, çocuklarda çürüğü engelleyebilir
- Okulların açılması ile birlikte, zamanlarının büyük bölümünü okulda geçirecek olan minik öğrencilerin, yemek düzeni de, önemli ölçüde ailelerin kontrolünden çıkıyor. Oysa düzenli ve doğru beslenme, çocukların hem okulda başarıları, hem de sağlıklarını koruyabilmeleri için büyük önem taşıyor. Örneğin okul kantinlerindeki abur cubur ve hazır yiyecekler dişlerde çürük riskini artırıyor. DentGroup Kids Çocuk Diş Hekimi Neşve Kayabaşoğlu, çürükten korunmak için velilere, minik öğrencilerin beslenme çantalarına peynir, elma gibi sert kabuklu meyveler ve kabuklu kuruyemiş koymalarını öneriyor.
2000’li yıllar, Türkiye’de, yüzde 90’lara varan oranda “çürük” bir nesil ortaya çıkarırken, çocuklarda çürük oranının bu kadar yüksek bir düzeye ulaşmasında, beslenme kültüründeki değişimin büyük payı bulunuyor. Çocuk Diş Hekimi Neşve Kayabaşoğlu, yeni bir eğitim yılının başlangıcında, anne babalara, “Çürük oluşumunu önlemede diş fırçalama kadar beslenme de büyük önem taşıyor. Çocuğunuzun beslenme alışkanlıklarında yapacağınız birkaç küçük değişiklikle, diş çürüklerinden koruyabilirsiniz” uyarısında bulunuyor.
“Beslenme çantalarına elma ve peynir koyun. Yapılan araştırmalar yemekten hemen sonra yenilen elma veya peynirin ağız ortamındaki asit düzeyini azalttığını ve bu sayede çürük oluşumunu engellediğini göstermektedir” diyen Kayabaşoğlu, minik öğrencilerin beslenme çantasında bulunması gereken diğer yiyecekleri de şöyle sıralıyor: “Anne ve babalar, çocukların beslenme çantalarına, ara öğünlerde tüketmesi için de kuruyemiş ve sert kabuklu meyveler koymalılar. Onları, meyveleri ısırarak ve kabuklu şekilde tüketmeye alıştırmalıyız. Sert kabuklu meyveler çocukların dişlerinin doğal olarak temizlenmesini sağlayacaktır.”
Ağızda yemek bekletmek de çürüğe neden oluyor…
Beslenme ile birlikte çocukların su tüketiminin de önemine değinen DentGroup Kids Çocuk Diş Hekimi Neşve Kayabaşoğlu, *Çocukların yemekten sonra su içmeyi alışkanlık haline getirmesi, dişler arasında ve yanak içlerinde yemek birikmesini önleyecektir” bilgisini veriyor. Ebeveynlerin, çocukların ağzında yemek bekletmesine izin vermemelerini ve böyle alışkanlıkları varsa mutlaka bunu değiştirmek için uyarıda bulunmalarını öneren Kayabaşoğlu, “Besin ve diş yüzeylerinin temas süresinin artması, çürük oluşumundaki etkili faktörlerden biridir” hatırlatmasını yapıyor.
Kayabaşoğlu, çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanın, yaşam boyu sağlıkları için bir zorunluluk olduğunun altını çiziyor. “Çocuğun yaşı ne olursa olsun mutlaka günde en az iki kere diş fırçalamalıdır. Diş fırçalama için en uygun zaman sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan öncedir” diyen Neşve Kayabaşoğlu, çocukların okulda geçirecekleri zamana ilişkin olarak diş fırçalama ile ilgili, velilere şu önerilerde bulunuyor:
“Çocuğunuz kahvaltısını okulda yapıyorsa, mutlaka evden çıkmadan önce dişlerini fırçalamasına önem gösterin. Tüm gece boyunca dişlerinin üzerinde oluşan plağı böylece yok etmiş ve kahvaltıda yediği besinlerin diş yüzeyine rahatlıkla yapışabilmesini önlemiş olursunuz. Çocuğunuzun beslenme çantasına mutlaka diş fırçası ve diş macunu koyun. Gittiği okulda diş fırçalamasına, genel hijyen kaygısı ile izin verilmiyorsa, çocuklarınıza yemek sonrasında ağızlarını çalkalatmalarını ya da su içirmelerini öğretmenlerinden isteyebilirsiniz.”