Okunma Sayısı: 8024
CANLI YORUMLAR

ANESTEZİ ALTINDA

Diş tedavileri

  Anestezi Altında Diş Tedavileri Hakkında Merak Edilenler

 Halk arasında narkoz olarak bilinen, diş hekimliği alanında yaklaşık 100 yılı aşkın süredir çoğunlukla diş hekimi korkusu olan kişilere, engelli yetişkin ve çocuklara, mide bulantısı olan kişilere uygulanan anestezi yönteminin diş çekiminden, ileri cerrahi işlemlere kadar diş hekimliğinin tüm alanında başarı ile uygulandığını ileten  Anestezi Uzmanı Dr. Tamer Yen, anestezi ile ilgili en çok merak edilen ve endişe duyulan konuları açıkladı.

Genel anestezi altında diş tedavilerinin engelli çocuk ve erişkin hastalar başta olmak üzere, diş hekimi korkusu olanlarda, bulantısı refleksi fazla olanlarda ve bazen de genel konfor açısından tüm hastalarda uygulandığını belirten Hospitadent Dental Group Anestezi Uzmanı Dr. Tamer Yen, “ Uygun şartlarda herkes genel anestezi ya da sedasyon alabilir. Ancak hastadan mevcut hastalığı varsa mutlaka bildirmesi istenir. Hastanın tanı konulmamış bir hastalığını tespit edebilmek için  kan değerleri, kanama değerleri, EKG, akciğer röntgeni ve açlık kan şekeri gibi tetkiklerini istenir ve gerekirse başka bir uzman hekimin görüşlerini alır. Genel durumu kötü, kontrolsüz şeker, tansiyon, kalp hastalığı olan, gebeliğinin ilk dönemlerinde olan hastalar ancak sağlık durumlarının daha uygun olduğu şartlarda anestezi alabilirler” dedi.  

 Anestezi ve Sedasyon Arasındaki Fark Nedir?

 Öncelikle tüm anestezi işlemleri tam teşeküllü ameliyathane şartlarında anestezi uzmanı ve teknisyeni eşliğinde gerçekleştirilmesinin önemini vurgulayan Hospitadent’ten  Dr. Tamer Yen anestezi ve sedasyonun farkını şu şekilde açıkladı:

“Genel anestezide; operasyon odasında kolunuzdan açılacak damaryolundan verilen anestezi ve kas gevşetici ilaçları ile tamamen derin uyumanız sağlanacak, bu esnada solunumunuz ise burun yada ağızdan takılan solunum tüpünden, oksijen/anestezi gazı karışımını vererek uyumanızı sürdüren anestezi cihazı ile desteklenecektir. İşlem biterken tüm ilaçlar ve uyutucu gazlar kesilerek uyanmanız sağlanacaktır. Tüm diş operasyonları bu yöntemle yapılabilmektedir . Sedasyonda  ise kolunuza takılacak damaryolundan aralıklı olarak verilen rahatlatıcı bir ilaç ile hafif uyumanız ve konforunuz sağlanacak, ilaçların kesilmesi ile tamamen uyanmış olacaksınız. Yetişkin hastalarda tüm işlemler, çocuk hastalarda kısa işlemler sedasyon ile yapılabilmektedir. Bu yöntemin genel anesteziden farkı daha hafif olması, işlem sonrası derlenmenin hızlı olması ve daha az riski olmasıdır.”

 Anestezi Tedavisi Zararlı mıdır?  Yan Etkileri var mıdır?

Genel anestezinin halkımız tarafından narkoz olarak bilindiğini söyleyen Dr. Tamer Yen, “ Narkozun hiç bir yan etkisi yoktur! Yani anestezi sonlandığında narkoz etkileri tamamen geriye döner ve kalkar. Yıllar sonra beyin hasarı yapmaz, felç bırakmaz, bağımlılık yapmaz. Gerektiği takdirde bir kişi aynı gün içerisinde defalarca narkoz alabilir. Ailesel narkoz ilaçlarına karşı duyarlılık olanlarda (muayene sırasında sorulur) farklı bir ilaç ya da yöntem seçilir. Burada önemli olan husus anestezinin tam teşekküllü bir ameliyathanede, anestezi uzmanı ve teknisyeni gözeteminde yapılmasıdır” dedi.

 Anestezi  Öncesi ve Sonrası Bunlara Dikkat Edin!

 

  • İşlem öncesinde yetişkin hastalarda 8, çocuk hastalarda 6 saat açlık ve susuzluk gereklidir.

  • İşlem bittikten 10 dk kadar sonra hasta uyanmaya başlar fakat tam kendine gelme ve anestezinin etkilerinden tamamen kurtulması 1-3 saat kadar sürebilir.

  • Hastalarda işlem sonrası bulantı, kusma, baş dönmesi olabilmektedir. Takip süresince bu etkilerin ortadan kalkması beklenir.Hastalar derlenme odasında 1-3 saat takip edildikten sonra kolundaki damaryolu da çıkartılarak taburcu edilir.

  • Çocuk hastalarda işlem sonrası derlenme daha hızlı ve kısadır.

  • Hastaların genel anestezi sonrasında, bağırsak hareketleri de normale dönene kadar, 2-3 saat yiyip içmemesi gerekir. Fakat küçük çocukların kan şekeri kolay düşebildiğinden işlem sonrası 10-15 dakikada bir, bir iki yudum, tortusuz tatlı bir meyve suyu içirilebilir. Bulantı devam ederse, kan şekeri düşmesin diye, lolipop şeker yalatılabilir.

  • Eve giderken küçük çocukların kucakta ve başı desteklenerek taşınması daha emniyetli olacaktır.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
KARNELER DAĞITILIYOR
NE ALMALI NE ALMAMALI?
GÖZ TEDAVİSİNDE BOTOKS
GÖZ KURULUĞU VE DİĞERLERİ
KADINA ŞİDDET DERS OLUYOR
ŞİDDETLE MÜCADELE DERSİ
BABANIZ, EŞİNİZ NE İSTERDİ?
SORGULAMAK İÇİN İYİ BİR GÜN
İLAÇLAR HASIRALTI OLDU
BULAMAYANLAR KARABORSAYA...
AŞKINIZIN KİTAP BOYUTU
HENÜZ HEDİYE ALMADIYSANIZ
YAĞIŞLI HAVA GELİYOR
SICAKLIKLAR AZALACAK
YGS SONUÇLARI AÇIKLANDI
50 BİN ADAY SIFIR ÇEKTİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
KURBAN KESMEK YERİNE...
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ
GENÇLERDE KATARAKT
GDO'LU ÜRÜNLERE İZİN ÇIKTI
İLGİLİ VİDEOLAR
ELEKTRONİK KELEPÇE VE TEKNİK TAKİP
BEYOĞLU'MA DOKUNMA
GERZE'YE TERMİK SANTRAL PROTESTOSU
TAKİP-TACİZDE ŞİKAYET VE İHBAR
O KADAR DA SEKSİ DEĞİLLER
23 NİSAN
YENİ SEZONDA TIRNAKLAR
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :