Okunma Sayısı: 6320
CANLI YORUMLAR

AĞIZ HASTALIKLARI

Ve diyabet

DİYABET AĞIZ SAĞLIĞI PROBLEMLERİNE NEDEN OLUYOR

Halk arasında ‘’ şeker hastalığı’’ olarak bilinen diyabet ağız ve diş sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Kan şeker düzeyinin yüksekliği ile seyreden diyabet, vücudun savuma sisteminin zayıflatıyor. Bu nedenle diyabet hastalarında diş çürüklerinin sağlıklı kişilere göre daha fazla geliştiği bilinmektedir. Diş Hekimi Ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu’na göre;  şeker içeren gıda alımı kısıtlandığında tükürükteki şeker seviyesi düşmekte, diş çürüğü, ağız içi yara, diş apseleri ve diş eti hastalıklarının oluşumu azalmaktadır.

 

Diyabet ve dişeti ilişkisi
Diş etleri sağlığı da diyabetik kontrol ile sıkı bir ilişki halinde sürdürülmektedir. Yüksek kan şekeri seviyesinin kan damarlarında büyüme ve kalınlaşmaya daha kötüsü tıkanmaya neden olduğu, bilinen bir gerçek. Bu rahatsızlıklar, kan damarlarının oksijen taşıma ve metabolizma artıklarını uzaklaştırma faaliyetlerini zayıflatarak, dokuların beslenmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durum, diş etlerinin iltihaplanmaya karşı direncini düşürmekte ve iltihaplı dişetleri ile diyabeti kontrol altına almayı güçleştirmektedir.

Diyabet’in dişlere ve dişetlerine etkisi
Bazı bakteriler, şeker olan ortamda daha hızlı gelişiyor. Bu nedenledir ki, tükürüğün yüksek seviyelerde şeker içerdiği hastalarda diş eti iltihapları şiddetleniyor. Ayrıca iltihap, kan şekeri seviyesini yükselten önemli bir etken. Diş etlerinde iltihap engellenemediğinde, olduğu yerde sınırlı kalmayarak, dişlerin etrafındaki alveol kemiğini de yavaş yavaş eritiyor ve dişlerin sallanmasına, diş eti iltihabının şiddetlenmesine, çiğneme sırasında ağrılara ve sonunda dişlerin kaybına yol açıyor. Bu süreç yaşanırken hasta, ağrı ve dişlerde sallanmanın yanı sıra, diş etlerinde kanama ve ağızda kötü koku hissediyor. Bu süreçten kurtulmak için; diyabet kontrol altına alınmalı ve iyi bir ağız bakımı sağlanmalıdır.

Diyabetik hastalarda ağız ve diş sağlığı

Diş Hekimi Ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu’na göre,"Günümüzde diyabet hastalığı, bilinen komplikasyonların yanı sıra diş kaybı ile sonuçlanan diş eti hastalıklarına da yol açabilir. Bu nedenle diyabetiklerin ağız sağlığının yakından takip edilmesi, düzenli aralıklarla diş hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Varolan bir diş eti enfeksiyonunun da şeker hastalığının kontrolünü güçleştireceği akıldan çıkarılmamalıdır. Kontrol altında olsun olmasın tüm diyabet hastaları, diş hekimi veya periodontist kontrolünden geçmeli ve takip edilmelidir."

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu tüm bireylerin, sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kez yumuşak bir diş fırçasıyla dişlerini 3′er dakika fırçalamasının önemini vurguluyor. “Ayrıca dişler fırçalandıktan sonra diş ipi ile dişlerin araları temizlenmeli ve işlem sonrası ağız su ile çalkalanmalı. Diş ipi, dişler arasına yerleştirilirken diş etine fazla bastırılmamalı. Eğer daha önce hiç diş ipi kullanılmadıysa, kullanımdan sonraki ilk günlerde diş etlerinde ağrı hissedilebilir.

Diyabetli hastalar, tükürüklerindeki şeker nedeniyle ağızda mantar enfeksiyonlarına açıktır. Bu sorunun en basit şekli, dudakların birleşim yerinde çatlak ve kızarıklar halinde kendisini belli etmektedir. Sigara kullanımı ve takılıp çıkartılabilen protezlerin bütün gün ağızda taşınması, mantar gelişimini daha da hızlandırmaktadır.”

Diyabetik hastalarının diş hekimine giderken yapması gerekenler
Diyabetli hastalar diş hekimine gitmeden bir gün önce mutlaka açlık kan şekeri seviyelerini ölçtürmeli ve bu bilgiyi diş hekimine bildirmelidir.

Kontrolsüz diyabette ve yüksek kan şekeri seviyesinde yara iyileşmesi geciktiğinden, iltihaplanmalar şiddetlenerek ağrıya sebep olabilir. Herhangi bir cerrahi müdahaleden önce hastanın kan şekeri seviyesinin 180 mg/dl’nin altında olması gerektiğini belirten Kışlaoğlu, bu seviyenin üzerinde olan hastalarda ancak acil enfeksiyon müdahalesi yapılması gerektiğini belirterek bunun dışındaki diğer tüm tedavilerin kan şekeri seviyesi düşürülene kadar ertelenmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca diyabetli hastalara diş müdahalesi için en uygun zamanın kahvaltıdan sonraki sabah saatleri olduğunu belirten Kışlaoğlu yapılan tedavinin, hastanın beslenme düzenini ve ilaç kullanım saatlerini aksatmaması gerektiğini vurguladı ve bazı geniş cerrahi müdahalelerde, hastanın hekimi ile görüşülerek hem beslenmede hem de ilaçların dozunda değişiklik yapılabileceğini sözlerine ekledi.

 

Diş Hekimi Ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
GECE ATIŞTIRMALARI
VAZGEÇEMEM DİYORSANIZ
AKDENİZ TİPİ BESLENME
ASTIMDAN KORUYOR
KORKULARINIZ DA KİLO YAPAR
YAĞLANMANIN SEBEPLERİ
KİRPİK DİBİ İLTİHABI
NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?
KİRLİ HAVUZ HASTALIĞI
DIŞ KULAK YOLU İLTİHABI
KİLO ÖMÜRDEN ALIYOR
BİR KİLO KAÇ YIL EDER?
AKILLI MİKROPLAR
DOĞRU ANTİBİYOTİK KULLANIMI
BAYRAM MENÜSÜ
SAĞLIĞINIZ İÇİN DİKKAT!
ZEHİRLENMELER
NÖROLOJİK BELİRTİLER VARSA

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
KADINLAR FACEBOOK'A İNAT
İSTANBUL KİTAP FUARI
ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK Mİ?
KARANTİNADA SOKAK CANLARI
GÜZELLİK ÖLÇÜLERDE DEĞİL
23 NİSAN
SİZİ BEĞENDİĞİNİ GÖSTEREN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :