Kendine özen göstermek, kilo vermek veya sağlıklı beslenmek başlı başına bir kadını yormaya yetecek şeyler. Alışkanlıkları değiştirmek zordur; fakat bazen daha sağlıklı bir yaşam biçimi için yapmamız gereken değişikliklere en zor yoldan ulaşmaya çalışırız. İşe sizi en çok zorlayacak noktadan başlamak yerine en etkili olabileceğinizi düşündüğünüz yerden başlayın. Böylece motivasyonunuz da artar.
İşte sağlıklı alışkanlıklar yaratmanıza yardımcı olacak acısız ve ağrısız 5 ipucu:
1. Önce biraz uyku: Uyku, hemen hemen yaptığımız her şeyi etkiler. Yeterince uyuyamadığımızda hepimiz artık dağıldığımızın sinyallerini vermeye başlarız. Yetersiz uyku beslenmemizi, metabolizmamızı, enerjimizi, ruh halimizi, konsantrasyonumuzu ve motivasyonumuzu kötü etkiler. Eğer günde 7 saat (ya da daha fazla) uyuyamıyorsanız hayatınızda yapmanız gereken ilk değişiklik bu olmalı. Bitkin hissediyorsanız, buna rağmen yaptığınız işe devam etmeye uğraşıyorsanız muhtemelen verimli olamayacaksınız. Böyle zamanlarda yatın uyuyun.
2. Sizin için sorun teşkil eden iş ve uğraşları belirleyin. Sadece yapmak istediğiniz şeye odaklanmayın. Akıllı davranıp geçmişte veya son zamanlarda sizi yarı yolda bırakan şeyleri ayıklayın. İyimser ve olumlu bir tutum sergilemek harika bir şey ancak sizi zorlayan durumlar için, önceden, ileriyi düşünerek plan yapmak çok daha iyidir.
3. Duygularınızı ve stresi idare etmenize yarayacak uğraşlar edinin. Duygusal bir uh haline bürünüp kendini yemeğe verme (bazen stresten ötürü yemek yeme) kilo almanın ve fazla kiloların esas nedenlerinden biridir. Stresli ruh hallerinizi, üzüntülerinizi idare edememek aşırı yemek, sigara içmek, alkol kullanmak, ihmalkârlık veya saatleri bilgisayar başında geçirmek gibi oldukça sağlıksız durumları tetikleyebilir. Zor zamanlar, birçok kadının sağlığını kaybettiği, spor yapmayı ve kendine bakmayı bıraktığı zamanlardır. Yalnızca ne yiyeceğinize ya da ne zaman spor yapacağınıza odaklanmak yerine, enerjinizi, vazgeçmek istediğiniz alışkanlıklarınızı neyin tetiklediğini bulmaya harcayın.
4. Kendinizi kaybetmeyin. Çalışan kadınların dağılıp bitkin düşmelerinin en büyük nedenlerinden biri hayatlarındaki diğer sorumlulukların dikkatlerini dağıtmasıdır.
- Hayatınızı değerlendirmek için en azından haftada bir kez kendinize zaman ayırın. Bu vaktinizi, hafta boyunca yapmanız gereken her ne varsa – egzersiz, yemek, iş görüşmeleri, vs – onları planlamak için de kullanın.
- Hedeflerinizi, planlarınızı küçük kağıtlara not alıp, onları her gün görebileceğiniz bir yere asın.
5. Pozitif olun. Zihin gücünüzü göz ardı etmeyin. Düşünce yapınız; ruh halinizi, enerjinizi, seçimlerinizi ve gelişiminizi etkileme gücüne sahiptir. Olmamış şeyler yerine katettiğiniz yolu düşünün.
Başarılarınızı kabul edin (değişim zordur) ve kendinizi cesaretlendirin. “Mükemmel olmalıyım” değil “Elimden gelenin en iyisini yapıyorum” parolasını benimseyin. Kendi ilerlemenizin ve çabanızın farkında olun.