Bebeklerde altıncı hastalık, ateş dışında ciddi bir belirtisi olmayan virüslerin neden olduğu bir rahatsızlıktır ve özellikle altıncı aydan sonra görülür. Bu durumda, bebeğin ateşinin düşürülmesi ve olası bir havale tehlikesinin önüne geçilmesi gerekiyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilüfer Toprakçı, hastalığın belirtileri ve nasıl seyrettiği hakkında şunları söylüyor:
“Önce, bebekte 40 dereceye varabilen bir ateş görülür. (Diş çıkarma tek başına asla bu kadar yüksek ateş yapmaz.) Ateşin bu kadar yüksek olması, anne babayı endişelendirir. Bu endişe oldukça haklıdır, çünkü ateşe hassas bebeklerde ateşli havaleler görülebilir. Ateş düşürücü alınca, bebeğin biraz daha keyifli olduğu görülür. Bu yüksek ateşli dönem, 3-4 gün sürebilir. Bu sırada bebekte yapılan muayenede, tanı koydurucu belirgin bir bulgu saptanmaz.
Ateşli dönemin ardından, aniden ateş kaybolur ve özellikle gövde, boyun ve kollarda soluk kırmızı döküntü ortaya çıkar. İşte artık ateşin nedeni ve hastalığının adı belli olmuştur. Bağışıklık sistemi normal olan çocuklarda, herhangi bir komplikasyona yol açmaz.”
Altıncı hastalık görülen bebeklerde her zaman döküntü olmayabilir.
Tanı konması için doktora başvurmanız tavsiye olunur çünkü semptomatik tedavi gereklidir.
Bebeğinizde altıncı hastalık belirtileri görüyorsanız, ateş düşürücü ve bol sıvı verebilirsiniz.