Okunma Sayısı: 6991
CANLI YORUMLAR

ÇOCUKTA ÖKSÜRÜK NÖBETİ

Neyin habercisi?

Çocuğun gece havlama sesine benzer bir öksürükle uyanıyor ve nefes almada sıkıntı yaşıyorsa bu durum krup rahatsızlığına işaret edebilir.

Kış aylarında salgın halinde görülen öksürük nöbetleriyle seyreden krup sendromu ile başa çıkabilmek için bazı önlemler almak yeterli.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Tamtekin, krup sendromunun halk arasında “yalancı kuşpalazı” olarak adlandırıldığını söyledi.

Krup; virüs, bakteri veya alerjik sebeplerle ortaya çıkan, özellikle gırtlak ve ses tellerinin kızarıp şişmesiyle, nefes almayı güçleştirerek yoğun öksürüğe neden olan bir solunum yolları hastalığı. Hastalığın sonbahar sonu, kış ve bahar aylarında görüldüğünü belirten Dr. Tamtekin, “Bu dönemlerde salgın şeklinde görülmekte ve solunum sıkıntısı nedeniyle anne babaları korkutmaktadır. Genelde yaşları 6 ay ile 5 -6 yaş arasında değişen çocuklarda görülmektedir. Erkekler bu hastalıktan kızlara göre daha fazla etkilenir” dedi.

BU BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR 
Krup hastalığında öksürük, tiz ve hırıltılı bir ses vardır ve çocukların durumu genellikle geceleri kötüleşir. Dr. Tamtekin’in verdiği bilgiye göre, hırıltılı soluma, hava yollarının daralması anlamına gelebilir. Krup kötüleşirken hırıltı azalabilir. Krup genellikle bulaşıcı bir enfeksiyona bağlıdır. Virüs genellikle hasta olan kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya çıkan damlacıklarla, ya da direkt temasla bulaşır. Soğuk algınlığı yapan birçok virüs krupa neden olmaktadır.

ÇOCUK HASTA UYANABİLİR 
Krup semptomları hafif, orta veya ağır semptomlar olabilir. Genellikle çocuk yatağa giderken herhangi bir sıkıntısı yoktur. Gece yarısı ani başlayan solunum sıkıntısı, havlar tarzda kaba bir öksürük ile uykudan uyanır. Ses tellerinde şişme meydana gelmiştir. Öncesinde burun akıntısı hafif ateş, boğaz ağrısı ve huzursuzluk olabilir. Soluk alma sırasında tipik bir ses duyulur, sesi boğuk, kabalaşmıştır. Enfeksiyon daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu tarzında başlar, daha sonra nefes borusu ve bronşlara ilerleyebilir. Hafif vakalarda gündüz iyi olan çocukta, solunum sıkıntısı 5-6 gece boyunca görülebilir, sonra giderek azalır. Krup vakalarının %5-10’u hastanede yatarak tedaviye gereksinim duyar.

Krup tanısı genellikle hastalık öyküsü ve muayeneyle konulur. Kan testleri ve radyolojik tetkikler çoğu zaman gerekli değildir. Ancak bir çocuk sık sık krup geçiriyorsa, alerji veya reflüden kaynaklanan problemler yönünden araştırılması gerekebilir.

BU UYGULAMALAR ÇOCUĞU RAHATLATABİLİR 
Aşı uygulamasının krupu önleyebildiğini vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Tamtekin, krup viral bir enfeksiyon olduğu için etkene yönelik tedavinin olmadığını belirtti ve şunları aktardı: “Ancak bazı uygulamalarla hasta çocuk rahatlatılabilir. Bunlar arasında öncelikli olan nemli hava, buhar verilmesidir. Serin gecelerde pencere açılıp çocuğun dışarının havasını solumasını sağlamak da rahatlatıcı olacaktır. Ateş varsa, ateş düşürücüler verilir. Dik pozisyonda otururken daha rahat nefes alacaktır. Çocuk ağlayıp heyecanlanınca solunum sıkıntısı artacağı için, öncelikle aile sakin olmalı, çocuğun da sakinleşmesine yardımcı olunmalıdır. Bol sıvı verilmesi uygun olacaktır. Bu önlemlere rağmen rahatlamayan çocuklarda havayolundaki ödemi çözecek ilaçlar kullanılabilir. Bu durumda mutlaka hastaneye başvurmak gerekir.”

 

Kaynak: ntvmsnbc

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
Pınar Su ve İçecek
PATİLİ DOSTLARA DESTEK
KIRMIZI IŞIKTA DURMAYACAK
OTOBÜSLERE AYRICALIK
KADIN İSTİHDAMI ARTMIŞ
EN YÜKSEK İL NERESİ?
KARAKOLDA TACİZE
POLİSE EN ALT SINIRDAN CEZA
ANNEMİZ VE ÖĞRETTİKLERİ
ANNELİK BÖYLE BİR ŞEY...
YÜKSEK TOPUKLAR YARIŞTI
TÜRKİYE'DE İLK KEZ
DIŞKI NAKLİ
HAYAT KURTARIYOR!
KARTLARDA BU ŞİFRELER YASAK
NEDENİ ÇOK BASİT!!!
CUMHURİYET BAYRAMI KUTLANDI
HER YER KIRMIZI BEYAZDI
HER GÜNE NAR SUYU!
KALBE VE ŞEKERE İYİ GELİYOR

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
HEMOFİLİ HASTASI ÇOCUKLAR
ANNELERİN EN BÜYÜK TELAŞI
ÇOCUKLAR VE ANTİBİYOTİK
ÇOCUKLARDA KEKEMELİK
İLGİLİ VİDEOLAR
ELEKTRONİK KELEPÇE VE TEKNİK TAKİP
BEYOĞLU'MA DOKUNMA
GERZE'YE TERMİK SANTRAL PROTESTOSU
TAKİP-TACİZDE ŞİKAYET VE İHBAR
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
YENİ YILDA DENEYİN
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :