SBÜ Şişli Hamidiye Etfal EAH’nde En Büyük Aortakaval Fistüllü Aort Anevrizması Ameliyatı
Aort Damarı Anevrizması ( Balonlaşma )
Aort damarı kalpten çıkan ve tüm vücudu besleyen ana atar damardır. Aort damarı normalde karın içerisinde 2.5 cm civarında çapa sahiptir. Hipertansiyon, kalıtsal bir takım hastalıklar gibi çeşitli nedenlerle aort damar çapının normalin 2 katına çıkması durumunda aort damarı anevrizması (balonlaşma) oluşur. Bu durum tehlikeli bir hastalık olup her an aort damarının patlama ihtimali vardır. Tedavi edilmeyen olgularda beraberinde ölüm riski son derece yüksektir. Dünyanın en zeki insanlarından biri olarak kabul edilen ünlü fizikçi Albert Einstein da aort damarı anevrizması yırtılması sonucu ölmüştür. Aort anevrizma çapı 5.5 cm olduğunda hastaya mutlaka tedavi girişimi yapılmalıdır. Bu girişim açık cerrahi yöntem ya da kapalı stent greft (EVAR) yöntemi ile ülkemizde tecrübeli ve saygın hastanelerde kalp damar cerrahları tarafından başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Venakava sistemi ise kalple bağlantılı en büyük toplar damar sistemi olup bütün vücudun kanını toplayarak kalbe iletir. Normalde aort sistemi ve venakava sistemi arasında bir bağlantı yoktur. Bağlantı olan durumlarda aortakaval fistül gelişiminden bahsedilir. Bu karın içinde saatli bomba olarak adlandırılan aort anevrizmasının direkt olarak karın boşluğuna değil de ana toplar damara yırtılmasıdır ve bu olay nadir görülen ve çok ölümcül bir durumdur. Aortakaval fistüllü dev aort anevrizması olan hastalarda ölüm oranları %90'a ulaşmaktadır.
Literatüre Geçti “En Büyük Aortakaval Fistüllü Aort Anevrizması Ameliyatı”
Geçen hafta Türkiye'nin yetiştirdiği değerli sanatçılardan, Ankara Opera ve Bale Orkestrasında 37 yıldır tuba sanatçısı olarak görev yapan 63 yaşındaki İhsan Özkaya fenalaşarak aortokaval fistüllü aort anevrizması ön tanısı ile SBÜ Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırıldı ve acilen ameliyat edilmek üzere kalp damar cerrahisi ameliyathanesine transfer edildi. Son derece ölümcül ve zor bir ameliyat olan, aortokaval fistül bağlantılı 13 cm büyüklüğünde aort anevrizması ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
Guinness Dünya Rekorunu Kırmaya Aday “Almanya’yı Geçtik”
Bu ameliyat literatür taramalarına göre bildirilmiş ve bugüne kadar dünyada başarılı bir şekilde yapılmış en büyük aortakaval fistüllü aort anevrizması ameliyatı olup bu konuda mevcut dünya Guinness rekoru olan ve 2009 yılında Almanya'da başarılı şekilde yapılan 11.7 cm'lik aort ameliyatını gölgede bırakarak Guinness dünya rekorunu kırmaya aday bir vaka olmuştur ve resmi başvuru yapılmıştır. Yine bu ameliyat bu büyüklükte aortokaval fistüllü aort damar anevrizması olan, başarılı bir şekilde ameliyati yapılan ve ameliyat sonrasında hayatta kalan dünyadaki tek hasta olarak tıp tarihine geçmiştir ve bilimsel literatürdede yerini alması için uluslararası saygın bir tıp dergisine vaka sunumu olarak gönderilmiştir.
Bu tür büyük ve ölümcül ameliyatlar ancak tam donanımlı ve deneyim sahibi hastanelerde başarılı şekilde yapılabilir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği de bu deneyimli merkezler arasında yer almaktadır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği doktorlarından operatör Dr. Macit Bitargil bu işin bir ekip işi olduğunu, ameliyat esnasında kendisine destek veren Şişli Hamidiye Etfal Kalp Damar Cerrahi Kliniği Kurucusu ve Şefi Doc. Dr. İsmail Koramaz, operatör Dr. Nilüfer Bektaş , operatör Dr. Cemal Kaya, asistan Dr. Sinan Ömeroğlu, anestezi uzmanı Dr. Naim Ediz, asistan Dr. Seçil Gezici Yüksel, ameliyathane hemşireleri Ali Sönmez ve Elif Beyza Şimşek, anestezi teknisyeni Esra Nacar ve sağlık personeli Yaşar Bayrak gibi deneyimli insanlarla çalışmasının bu hasta için bir şans olduğunu belirterek operasyon sonrası hastayı kendi yakınlarıymış gibi gören ve büyük bir sevgi ve iş ahlakı ile takip eden kalp damar cerrahisinin tüm doktor, perfüzyonist, yoğun bakım ve servis hemşire ve çalışanlarına teşekkür etti.
Dr Bitargil Türkiye'nin sağlık konusunda çok önemli seviyelere ilerlediğini ve Türkiye'nin en köklü kurumlarından birisi olan 1899 yılında kurulan tarihi çınar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma hastanesinin tüm bölümleriyle Türkiyenin öncü hastanelerinden olduğunu belirtirken bu saygın kurumun bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum dedi.