Bebek odası güneye bakmasın açık renkle boyansın
Bebeğinizin odasını hazırlarken güvenli ve rahat olmasına özen gösterin. Yaz aylarında çok sıcak olacağı için, odasının evin güneyinde olmamasına dikkat edin. Uykusunu kaçıracağı için metal mobilyalar kullanmayın. Odayı fildişi gibi açık renklerle boyayın
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayri Gözlükgiller; hem sağlıklı, hem de güzel bir bebek odasının püf noktalarını anlattı:
Bebeğinize bir yaşam alanı yaratırken; her şeyden önce odasının sade ve dinlendirici olmasına özen gösterin. Odanın her yerinin süslemeler, çiçekler, örtüler ya da abartılı perdelerle dolu olması onu yorabilir. Bebek odasında dikkat edilmesi gereken iki temel unsur vardır; güvenlik ve rahatlık!
Boyuna dikkat!
Kullanılan tüm malzemeler, sağlıklı ve özellikle temizlenmesi kolay olmalı. Yer döşemesinde tahta çok kir tuttuğu ve de temizliği zor olduğu için tercih edilmemeli.
Odaya halı serilmesi de; bebekler ve çocuklar için bazı sakıncalar doğurabilir. Halı; toz ve mikroorganizmaların yuvası haline dönüşerek mikrobik ve alerjik sorunlara yol açabilir. Ayrıca halılar; odadaki nemi emerek, alerjik bünyeli bebeklerin nefes almasını güçleştirebilir. Bu nedenle yıkanması veya silinmesi kolay; parke gibi döşeme türlerini tercih etmekte fayda var.
Odanın dekorasyonunu yaparken; çocuğunuzun boyunu ve özelliklerini mutlaka dikkate alın. Örneğin; oyuncak kutusuna bir yerlere çıkmadan erişebilmesi gerekir.
Kutu kullanın
- Kullanacağı çekmeceleri ya da raflarda duran kutuları, içlerini görebileceği yükseklikte tasarlayın.
- Rafları devrilmeyecek şekilde dekore edin. Aksi takdirde bir kitap ya da oyuncak alırken üzücü bir kazaya neden olabilir.
- Sık kullanılan oyuncakları alt seviyelere, az kullanılanları üst seviyelere yerleştirin.
- Açık raflar yerine, içi doldurulabilecek kutuları tercih edin. Kutuların büyüklüğünü de çocuğunuzun taşıma kapasitesine uygun olarak seçin.
Avizesi küçük, ışığı sarı olsun
Çocuğun odasındaki ışıklandırma, özen gösterilmesi gereken bir nokta. Avize küçük, ışığı da çok kuvvetli olmamalı. Beyaz veya sarı ışık seçilmeli.
Bebeğinizin odasını boyarken pastel renklerin ideal olduğunu unutmayın. Mavi ve yeşil gibi soğuk renkler sakinleştirici etkiye sahiptir. Koyu renkteki boyalar, odayı küçük gösterirken açık renkler odaya ferahlık verir. Ancak hastane ortamı yaratmaması için karbeyazdan uzak durun. Fildişi tonları ve buz rengi iyi bir seçim olacaktır.
Önce güvenlik sonra şıklık
- Evdeki tüm prizlere koruyucu kapak takın. Elektrik kablolarını da çocuğun ulaşamayacağı şekilde kamufle edin.
- Pencerelere parmaklık veya kilit, radyatörlere de koruyucu takın.
- İçten merdivenli dubleks bir evde oturuyorsanız; merdivenin üstüne ve altına kapı taktırın. n Evde eğer cam kapılar varsa, yaralanmaması için kırılmaz kapılarla değiştirin.
- Uyumadığı sürece yatağı üzerinde yastık veya yorgan bulundurmayın. Aksi takdirde oyun sırasında boğulma tehlikesi geçirebilir.
- Karyola kenarları, ayağa kalktığında aşamayacağı yükseklikte, karyola çubuklarının arası da kafasının geçemeyeceği aralıkta olmalı.
Metal mobilya olmasın
- İdeal bebek odası 12-15 metrekare olmalı ve odada en az bir pencere bulunmalı. Ayrıca evin güney kısmında bulunan odalar; yaz aylarında çok sıcak olduğu için çocuk odası olarak tavsiye edilmiyor. Çocuk odasının; evin kuzeydoğusunda veya kuzeybatısında olması gerekiyor.
- Odasında metal mobilya olmamalı. Metal malzeme manyetik alan üreterek uykusunu bozabilir. Ağaçtan yapılmış ama toksik olmayan boyaların kullanıldığı mobilyalar tercih edilmeli.
Onun fikri de alınmalı
- Oyuncaklarının tamamını aynı anda kullandırmayın. Belli aralıklarla bazılarını dolapların üst ve az kullanılan raflarına kaldırıp, diğerlerini yeniden ortaya çıkarın. Böylece çocuğunuz, yeni bir oyuncağa sahip olduğunu düşünecektir.
- Çocuğunuzun; yaptığınız bu dekorasyona ortak olmasını sağlayın. Örneğin; kutuları ya da avizesini satın alırken fikrini sorun, rengini kendisinin seçmesine izin verin.