Okunma Sayısı: 8457
CANLI YORUMLAR

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ

Kilit rol ailenin

Gelişim sürecindeki çocuk için çevre hayati önem taşıyor. Bu çevre içinde kuşkusuz çocukla en çok haşır neşir olan ailesi ise çocuğun gelişiminde kilit rol oynuyor. Çoğunlukla anne babayla birlikte olan çocuk için anne ve baba bir anlamda rol model görevi de görüyor.

Bu noktada aile devreye girerek,  çocuğun bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal olarak her açıdan gelişebilmesini sağlayabilecek bir çevre oluşturması gerekiyor. Aile, çocuğun gelişimini en iyi sürdürebileceği, onun becerilerini ve yeteneklerini ulaşabileceği en üst sınıra kadar taşıyan çevrenin oluşturulmasında aile aktif rol oynuyor.

Uzmanlara göre çocuklar anne ve babadan aldığı bazı özelliklerini çevresi sayesinde geliştirebiliyor.

Çocuk, anne babanın sunduğu ve günlük hayatını sürdürebileceği deneyimlerini,  onunla kurdukları iletişimin niteliği ve sıklığı, sağladıkları öğrenme olanakları örnek davranışlarıyla destekleyen bir çevre yaratabiliyor. Çocuk bunu başardığında ise doğuştan sahip olduğu çevrenin üstüne çıkabiliyor, aksi durumda ise o çevreye tam olarak ulaşamıyor.

Uzmanlar çevresi ile daha zor sosyal ilişkiler kuran bir çocuğa çevresinin tepkisi, daha kolay ilişkiler kuran bir çocuğa göre farklı olacağını söylüyor. Bu nedenle çocuğun sağlıklı bir birey olabilmesi ve çevresiyle uyumlu bir gelişim göstermesi için yapılacaklar listesinde yer alan bazı öneriler şöyle:

  • Çocuğun bakım, öğrenme ihtiyaçlarına duyarlı olmalı ve bu ihtiyaçlarına yaşına uygun olarak cevap vermeli.
  • Öğrenme ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla çocuğa farklı bilgi ve becerileri öğretilmeli. Örneğin; bisiklete binmek, makas kullanmak (bedensel gelişim), bilmediği kavramları (zihinsel gelişim) öğretmek.
  • Çocuğa farklı öğrenme ortamları yaratılmalı. Örneğin; parka, hayvanat bahçesine, tren istasyonuna, tiyatroya vb. götürmek.
  • Oyun oynama fırsatı verilmeli. İstediği oyunu başlatmasına, sürdürmesine ve aynı zamanda yeni bir şeyler öğrenmesine fırsat tanımalı (bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal gelişim).
  • El-becerilerinin gelişmesine imkan verilmeli. Örneğin; düğme iliklemesine, makas kullanmasına, fermuar açmasına... fırsat verilmeli. Böylece bebeklikte anneye bağımlı olduğu beslenme ve bakım ihtiyaçlarını yaşı ilerledikçe el becerileri desteklendiği için kendi kendine yapabilir duruma gelecektir.
  • Yapılacakların çocuğun gelişimine olumlu katkı sağlayabilmesi için ev ortamının güvenli, tutarlı, çocuğun ihtiyaçlarını düzenli karşılıyor olması çok önemlidir.
  • Çocuğun gelişiminde aile kadar büyük öneme sahip olan çevre, bireyin gelecek yaşantısına büyük oranda katkı sağlıyor. Bu gibi durumlarda ailenin yakın akraba ve arkadaşlardan alacağı destek ve yardımlaşma çok önem taşıyor. 
  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ONU ANAOKULUNA HAZIRLARKEN
NELER YAPMALISINIZ?
YETENEKLERİNİN GELİŞİMİNDE
OYUNCAK SEÇİMİ ÖNEMLİ
KİTAP MI E BOOK MU?
ÇOCUKLARA HANGİSİNİ ALMALI
BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI
DEHB TEDAVİSİ
4 YAŞINA MI İNDİ?
ÇOCUĞUNUZ KİTAP KURDU
OLSUN İSTER MİSİNİZ?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ERKEN YAŞTA ZEKASI GE...
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARD...
O ŞİMDİ SOSYAL GÖZLEMCİ!
UYKUYA HAZIRLIK MERASİMİ
FOTOĞRAFA DİKKATLİ BAKIN
O KADAR DA SÜPER DEĞİLLER
SİZİ BEĞENDİĞİNİ GÖSTEREN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :