Yağlanmaya neden olan faktörlerin başında korkularımızın geldiğini belirten Anesteziyoloji ve Algoloji Uzmanı Dr. Erhan Özer, “Sürekli diyet yapıyor ama kilo veremiyorsanız önce korkularınızdan kurtulmalısınız” diyor. Çağımızın en büyük problemlerinden biri olan obeziteyi yenmek için sağlıklı beslenmenin yanı sıra ruhsal ve zihinsel durumumuzunda bir o kadar önemli olduğunun altını çizen Özer; “Korkularımız vücut sistemimizin yağ dengesini bozuyor. Ve her bir korku çeşidi bedenimizde farklı bölgelere yerleşmiş yağlanmalara sebep oluyor. Örneğin kalça ve bacaklardaki yağlanma ve birikimin sebebi gelecek korkusu“ diyor.
Sadece beslenme şekli ve alışkanlıkların değişmesi ile fazla kilolardan sonsuza kadar kurtulmanın söz konusu olmadığına dikkat çeken Şifa Sende, Kendin Ol ve İçimizdeki Hekim kitaplarının yazarı Dr. Erhan Özer, “Bu konuya bütüncül yaklaşmak, beden, ruh ve zihin üçgeni içinde ele almak gerekir. Yeni nesil tıp anlayışına göre kanıtlanmış bir gerçek var ki, o da korkularımızın bizi yönettiği. Eğer sağlıklı besleniyor ve düzenli spor yapıyorsak ancak ruhsal ve zihinsel yaşantımızda problemler varsa kilo vermemiz yavaşlar, zorlaşır ya da aksine ne yapsak kilo almaya devam ederiz. Bu nedenle öncelikle hayattaki korkularımızı yenmeliyiz” diyor ve ekliyor:
Öfke göbekte yağlanmaya, yalnızlık korkusu obeziteye yol açıyor
Gelecek korkusu kalça ve bacaklarda, cinsel korkular, ölüm ve hastalık gibi realite korkuları göbek altında, zihinsel egolarımızın yarattığı başarısızlık korkusu ile aşırı öfke göbekte yağlanmaya ve kilo birikimine sebep oluyor. Yalnızlık ve terk edilme korkusu ile oluşan sevgi arayışı ise vücudun tüm bölgesine yerleşen bir yağlanmaya neden oluyor. Obezitenin temelinde yatan korkular da bunlar. Bu korkular yeme isteğini, yemekten haz almayı ve yiyerek duygusal doyuma ulaşma isteğini artırıyor.
Korkularımızla baş edemezsek “yoyo sendromu” yaşarız
Korkular yaşandığında sistem otomatik olarak hayatta kalabilmek amacıyla (kaç veya savaş modu) beyne gönderdiği sinyallerle “eyvah korku başlıyor bize enerji (yağ) lazım” diyerek yağ depolamaya başlıyor. Korkunun teması ile kısır döngü oluştuğunda ise sık sık kilo alıp vermeye başlıyoruz. İlgili bölgedeki yağların temelli erimemesi, sadece küçülüp tekrar büyümesine yoyo sendromu deniliyor. Diyet ile terazide kilo veriyorsunuz ancak bu kısa süreli oluyorsa, çok hızlı bir şekilde kilo veriyor ve geri alıyorsanız ya da su bile içsem yarıyor diyorsanız yoyo sendromundasınız demektir. Bundan kurtulmanın tek yolu ise bir an önce tüm korkulardan kurtulmak. Korkular bittiğinde vücut kendiliğinden yedek enerji depolamayı bırakıyor. Bu sayede kilolarınızdan kalıcı bir şekilde kurtulmuş oluyorsunuz.
Uzm. Dr. Erhan Özer Hakkında: Aksaray'da doğdu. İlköğretimini Almanya’da Volkschule'de tamamladı. 1973 yılında Türkiye’ye dönerek İstanbul Erkek Lisesi’nde öğrenime başladı. Lise diplomasını Bursa Atatürk Lisesi’nden aldı. 1977 yılında Uludağ Tıp Fakültesi’ni kazanarak 1983 yılında Tıp Doktoru unvanını aldı. Mecburi hizmetini 2 yıl Isparta - Senirkent - Esendere köyünde Sağlık ocağı hekimi olarak yaptı. 1985 yılında Gazi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon ana bilim dalında uzmanlık eğitimine hak kazanarak 1990 yılında uzmanlık diplomasını aldı. 2 yıllık askerlik hizmetini Diyarbakır askeri hastanesinde bitirdikten sonra önce Okmeydanı sonra Göztepe Sigorta hastanesinde 2000 yılına kadar Anestezi ve Reanimasyon uzmanı olarak görev yaptı. 1990’dan beri Algoloji (Ağrı tedavisi) alanında Almanya, İsviçre, Avusturya bağlantılı araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmaktadır. Ağrı tedavisi için nöralterapi, blokaj tedavileri, fitoterapi, homeopati, enformatik ve holistik tıp özel ilgi ve uygulama alanlarını teşkil etmiştir.