Çocuğunuza yerden aldığı kirli bezi size getirmesini istediğinizde, geri dönüp diğer yöne doğru koşmasının nedeni sizce ne olabilir?
Çocuğunuzun hayattaki asıl amacı keşfetmek ve özerkliğini ilan etmektir, sözünüzü dinlememesi de bu sürecin bir parçasıdır. Dahası, 2yaşındaki çocuğunuz isyankâr davranışlarını en çok güvendiği insana karşı sergiler, yani annesine.
Henüz dürtülerini kontrol etme yetisi de tam gelişmemiş olduğundan, eğer köpeğin kuyruğuyla oynamamasını söylediyseniz, muhtemelen aklındaki tek şey köpeğin kuyruğu olacaktır. Asıl mesele ona yeni keşfettiği bağımsızlığını kullanması için alan tanıyarak sizinle işbirliği yapmasını sağlamak olacaktır.
NE YAPMALI
Net ve Gerçekçi Olun:İsteğinizin net ve yapılabilir olduğundan emin olun. “Odanı topla” 2 yaşındaki bir çocuk için çok belirsiz olmakla birlikte 2 yaş kapasitesinin de üstünde bir istektir. “Lütfen ayakkabılarını dolaba koy” isteği onun ayarına daha yakın bir taleptir.
İsteklerinizi Basitleştirin: Çocuğunuzu sizi anlamadığı için sözünüzü dinlemiyor olabilir. 2 yaşındayken çocuklar yönlendirilmeye ihtiyaç duyarlar. “Lütfen yukarı çık ve ayakkabılarını bul” veya “Lütfen annenin yanına gel ve benimle otur” gibi.
Takip Edin: Eğer elindeki kirli bezi size getirmesini istediyseniz ve getirmediyse, hiçbir şey olmamış gibi davranmayın. Yanına gidin ve kirli bezi ondan alın. Yine, masadan inmesini söylediyseniz ve sizi dinlemediyse, yanına gidin ve onu masadan siz indirin.
Onu Motive Edin: İsteklerinizi yerine getirmesi için çocuğunuzu motive etmenin yollarını bulmalısınız. Korktuğu için değil kendisi istediği için sözünüzü dinlemeli. 2 yaş çocukları memnun etmeyi çok severler, dolayısıyla onu doğru bir şey yaptığında överek, ona iltifatta bulunarak yeterince motive edebilirsiniz.
Hayır Kelimesi için Alternatifler Bulun: Ona “hayır” dediğinizde sizi dinlememesinin nedeni belki de bu sözcüğü çok sık duyuyor oluşudur. “Hayır, mutfakta topla oynama” demek yerine, “topla oynamak için dışarı çıkalım” demeyi deneyebilirsiniz. “Hayır, şimdi şeker yenmez” yerine “Şimdi bir elma ya da kivi yiyebilirsin” demek daha faydalı olabilir.
Her zaman teşvik etmek caydırmaktan daha etkilidir. Parktaki daha büyük kayağı denemek istediği zaman, “Hayır bunun için henüz çok küçüksün” demekten ziyade “Elbette yapabilirsin, gel birlikte deneyelim” diye cevap vermeniz onu yüreklendirecektir.
Anlayışlı olmaya gayret edin. Bir roman okuduğunuzu ya da bir arkadaşınızla sohbet ettiğinizi düşünün, aniden bunu kesmeniz ve sizden başka bir şey yapmanız isteniyor. Bu pek de hoşunuza gitmeyecektir, çocuğunuza da aynı şekilde bebeklerini bırakması ya da boyama kitabını kaldırması gerektiğini söylemeden önce ona biraz vakit tanımalısınız. “Birazdan çıkacağız tatlım, bitirmeye çalış” demeniz bile ona yeni duruma uyum için zaman kazandıracaktır.