Hamileyken bebeğinizi kaybettiğinizde bir şok atlatmanız, bunalım, suçluluk duygusu, başarısızlık hissi ve kırgınlık gibi çeşitli duygusal dalgalanmalar yaşamanız çok normal. Böyle bir kayıbın ardından gelen günler haftalar hatta aylar son derece acı verici ve zor olabilir, özellikle bu sizin ilk kaybınız değilse ya da her şeyi planlayarak başladıysanız ve tüm adımları doğru attığınıza inanıyorsanız. Belki de yalnızca kendinizi keyifsiz, içekapanık hissediyor ve konsantre olmakta ve uyumakta güçlük çekiyorsunuz. Eğer yakınlarınıza hamile olduğunuzu söylediyseniz muhtemelen bu kötü haberi de nasıl vereceğiniz konusunda da endişeli olmanız normal, üstelik en samimi iyi dilekleri duymak bile hoşunuza gitmeyebilir.
Bu zorlu zamandan geçerken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç noktadan bahsedebiliriz:
· Bunu sizin hatanızın olmadığını kabullenin: Hamilelikte düşük ve komplikasyonlar herkesi sarsabilir. Eşinizle açık ve düsürt bir şekilde ne olduğunu ve bunun sizi nasıl etkilediğini konuşun. Unutmayın ki acıyla baş etmenin doğru ya da yanlış sayılabilecek bir metodu yok. Duygularınızı olduğu gibi kabul edin ve ne kendinizi ne eşinizi bu konuda yargılamayın.
· İyi Hissetmek için Kendinize Zaman Tanıyın: Bu üzüntülü hali bir an önce atlatmak için kendinize baskı uygulamayın. Aksi takdirde öngörülmüş olan doğum tarihi yaklaştıkça acınız tazelenebilir. Zamanla her şeyin değişeceğini ve kendinizi daha iyi hissedeceğinizi bilin.
· İşten İzin Alın: Fiziksel olarak bir sorununuz olmasa bile işinizden biraz izin almanız size iyi gelecektir. Her günkü düzeninizden biraz uzaklaşmaya ve olan biteni sindirmek için bir ara vermeye ihtiyacınız olacaktır.
· Eşinizden Sizinle Aynı Acıyı Yaşamanızı Beklemeyin: Eğer eşiniz kaybınızdan sizin kadar etkilenmiş görünmüyorsa, kadın ve erkeklerin acıyı farklı şekillerde tecrübe ettiklerini anlamaya çalışın. Kadınlar duygularını ifade etmek ve dışarıdan destek görmeyi beklerken, erkekler daha çok bununla kendileri baş etme eğilimdedirler ve güçlü görünmeye çalışırlar. Onun bu halini umursamazlık olarak yorumlamayın. Birbirinize kendi duygularınızı size özgü biçimlerde ifade etme hakkını verin.
· Kendinizi Dışarıya Kapatmayın: Hakkında konuşmak size acı verse de hikâyesini paylaşmak insanı yalnızlıktan kurtarır ve iyileşme sürecine son derece yardımcı olur. Yakınınızdaki iş arkadaşlarınızın, kuzenlerinizin, komşularınızın kendilerine ait bu türden hikâyeleri olduğunu duyduğunuz da siz de şaşıracaksınız.
· Yardım Alın: Yaşadığınız zor süreci atlatmanızı kolaylaştıracak, bunu kabullenmenizi sağlamakta size yardımcı olacak bir profesyonel yardım da çok şeyi değiştirebilir.