Üç ve altı yaş arasında kalan dönem için okul öncesi dönem diyoruz. Bu dönemde çocuk çevresiyle daha uyumlu hale gelir. Tutarlı bir anne-babanın ilgilendiği, kurallar koyduğu ve sorularına cevaplar verdiği bir çocuk bu uyumu daha kolay yakalar. Anne-babanın bu kuralları ortak karar alarak belirlemesi önemlidir.
Çocuğun kişiliğinin temelleri büyük ölçüde bu dönemde atılır. Çocuk bu dönemin başından itibaren merdiven inip çıkabilen, koşabilen, topa tekme vurup, eliyle de uzağa atabilen bir canlıdır artık.
· Eli kalem tutar ve çizgileri takip edebilir.
· Çevresiyle yeterince iletişim kurabilecek seviyede konuşabilir.
· Baş, ağız, kulak gibi vücut kısımlarını tanır.
· Bu yaşlarda p, b,m gibi dudak seslerini çıkarabilir.
İkinci yaştan itibaren yavaş yavaş belirmeye başlayan mantık kendini iyice gösterir hale gelmiştir. Çocuklar 3-4 yaşından itibaren hayal güçlerinin genişlediği bir zamana girerler. Bu donemde eğitici ve eğlendirici kitaplar alınması, yeni oyunlar öğretilmesi çocukların bu gelişimine destek sağlar.
Dört-altı yaşlarında çocuklarda resim yapma, bir müzik aletiyle ilgilenme gibi, yeteneklerin ön planda olduğu ilgi alanları belirmeye başlar. Oyun hamurları, boyama v.s. gibi meşguliyetler çocuğun ilgisini çok çekecektir. Konuşmalarının %90'ı anlaşılır ve mantıklıdır. Kısa tekerlemeler ve şiirler ezberleyebilirler.
Bu yaşlarda kız çocuğu annesini, erkek çocuğu babasını taklit eder. Dolayısıyla ebeveynin olumlu-olumsuz davranışlarından çok çabuk etkilenirler.