Bebeğiniz küçükken işe dönmek durumunda kaldınız. Ya sütünüzü sağıp bırakacaksınız ki bir müddet daha anne sütü almaya devam etsin ya da biberon maması içebilmesi ve bu esnada da emme duygusunu tatmin edebilmesi için biberona geçmek durumunda kaldınızsa bu yazı sizin için!
Bebeğiniz için en iyisi, onu dünyadaki ilk yılı boyunca - 4 ila 6. aylar arasında sadece bebek maması ilavesiyle - anne sütüyle beslemek. Biberon yokken anneler, bebeklerinin acıkma ihtimaline karşı onları sürekli kucaklarında taşımak zorunda kalırlardı. Anne ve bebeklerin biberonla tanışmasıyla emziren annenin omzundaki yük bir parça hafiflemiş oldu.
Şimdi anneler; evden çıkmak, arkadaşlarıyla buluşup biraz hava almak istedikleri zaman kendi sütlerini biberona aktarıp evlerinden ve bebeklerinden biraz uzaklaşma imkanı bulabiliyorlar. Kısacası biberon için anneye hareket ve özgürlük alanı sağlayan mükemmel bir buluş desek pek de abartmış sayılmayız.
· Biberonla tanışma faslı: Bebeğinizin biberonla imtihan süreci her zaman çok kolay ve yolunda ilerlemeyebilir. Çoğu kez bebek biberonla resmen kavga eder, meme için diretir. Bu durum, kimi zaman anne-babayı çılgına çevirebilir. Bu durumda yapmanız gereken sabırlı olmaktır. Çünkü bebeğiniz, sizdeki kızgınlığı ve hayalkırıklığını farkettiği an onu sakinleştirmeniz daha zor olacaktır.
· Ne zaman biberona alıştırmalı? Uzmanlar, bebeğinizi biberona alıştırmadan önce en az iki hafta emzirmenizi öneriyor. Bu sadece süt ayarınızın oturmasını sağlamakla kalmaz bebeğin biberonu yadırgamasını da önler. Bebek, 6. haftasına girmeden önce onu biberona alıştırmalısınız. Biberonla tanışma faslı ne çok erken olmalı ne de çok geç. Tanışma süresi uzadıkça bebek, ağzına aldığı bu yabancı nesneye karşı daha çok direnç gösterir ve bu da sizin işinizi daha zora sokar.
· Biberona nasıl alıştırmalı? Halen emmekte olan bebeği biberona alıştırırken atlanmaması gereken çok önemli bir kural vardır: Bu durumu büyütmeyin. Bebeğiniz de sizin gibi endişe, hayalkırıklığı ve diğer duyguları hisseder. Dolayısıyla sizin rahat olmanız onu daha da rahatlatacaktır.
Emziren annelerin, bebeğin aldığı, kendilerine has bir kokusu vardır. Bu nedenle annenin bebeğini biberona alıştırması zor olabilir. Şöyle düşünün; burnunuza şahane bir cheeseburger kokusu geliyor ama size tost yedirmeye çalışıyorlar. Hangisini seçerdiniz? İşte aynısı bebeğiniz için de geçerli. Anne ortalarda görünmezken babanın, bir arkadaşın ya da aile bireylerinden herhangi birinin bebeği biberona alıştırmaya çalışması daha kolay olabilir. Bebek, yeterince acıktığında yiyecektir ve besin kaynağı uzanamayacağı bir yerdeyse biberonu kabul etme olasılığı yüksektir.
· Biberona geç alıştırdığınızda Bebeğinizi biberona geç alıştırdığınızda da tüm ümit yitirilmiş sayılmaz. Ama daha zor olacağını ve sürecin uzayacağını unutmamalısınız. Bu durumda daha çok sabra ve yardıma ihtiyacınız olacaktır. Çok aç olduğunda denemekten kaçının çünkü açken daha çok direnecektir. Bunu oyunmuş gibi düşünmekte fayda var: Biberonu eline aldığında birkaç dakika içinde sıkılsa dahi onu takdir edin ve sıkılmasının üzerine biberonu elinden alın. Siz bu işi büyütmezseniz bebeğinizin de büyütmeme ihtimali yüksektir.
Çocuk yetiştirirken her şeyi zamanında yapmakta fayda var. Her ne kadar tüm çocuklar birbirlerinin aynısı olmasa da gelişim sürecinde temelde benzeştikleri noktalar var. Ancak tren hiçbir zaman kaçmış değil. İşin sırrı aslında sizin sabrınızda ve bu geçiş dönemini sorun hâline getirmemekte yatıyor.