Okunma Sayısı: 11936
CANLI YORUMLAR

EPİLEPSİ TEŞHİSİNİ

Nasıl söyleyeceksiniz?

 

 

Gerçekleri çocukların yaşlarına uygun olarak anlatmak onlarla iletişimin altın kuralı sayılabilir. Çocuklara bir şeyi anlatırken yaş gruplarını göz önünde bulundurmalıyız. Yaşlarına neyin uygun olduğunu karar vermemiz için, çocukların hangi yaşlarda hangi duygusal aşamalardan geçtiklerini bilmemiz yeterlidir.

2 Yaş Öncesi
2 yaşından küçük bir çocuğa bir şey anlatmak anlamsızdır, yalnızca ihtiyaçlarının karşılanması bu dönemdeki çocuklar için yeterlidir. Sadece ağladığında ihtiyacının karşılandığını öğrenen çocuk isteklerini ağlayarak ifade etmeye başlar. Dolayısıyla çocuğun ihtiyaçlarını önceden takip etmeli ve bunun için annenin çocuğuyla iyi bir iletişim kurması gerekmektedir.

3-5 Yaş Aralığı
Bu yaş aralığındaki çocuklar için kimi olayların doğal gelişimi anlaşılmazdır. Örneğin, buzun eriyip su olabileceğini anlamazlar. Hastalandıklarında da iyileşmelerinin mümkün olmadığını düşünürler. Onlar için yaraları, hastalıkları çok önemlidir. Bu sebeple bu yaştaki çocuklara “aman küçücük bir yara, geçer” demek onu küstürebilir.

Hastalıklar bu yaştaki çocuklara masallarla anlatılabilir. İlacı sevgi ile verilmeli, doktorunun onu çok sevdiği söylenmelidir.

İlkokul Çağındaki Çocuk
İlkokul çağında çocuk sosyal bir döneme girmiştir, arkadaşları vardır, birlikte zaman geçirmeyi, oyunlara katılmayı ister. Epilepsisi olan bir çocuk da tüm bu normal sürece dahil olmalı, hastalığı nedeniyle aşağılık kompleksine kapılmamalıdır.

Bu yaş çocuklar bencil olurlar ve başkalarının içinde bulunduğu durum onları hiç ilgilendirmez, dolayısıyla çocuğunuz arkadaşlarından olumsuz yorumlar duyabilir. Burada düşülecek en büyük hata kendi çocuğunuzu koruma duygusuyla diğer çocukları ve ailelerini özellikle de çocuğunuzun yanında suçlamaktır. Bu onun kendinden utanmasına, aşağılık duygusuna kapılmasına neden olabilir.

Yapılması gereken çocuğunuza olumlu şekilde teşvik etmektir. Onu sosyal ortamlara girmeye, arkadaşlarıyla oynamaya, ilgi alanlarını belirleyip onlar üzerine yoğunlaşmasına teşvik etmelisiniz. Resim yapmaya merakı varsa resime, şiir okumakla ilgileniyorsa şiire, kompozisyon yazmayı seviyorsa kompozisyona yönlendirmelisiniz.

Yinede tek bir konuda başarılı olması gerekmez. Odasını toplaması, pijamasını katlaması, gülüşü, saçlarını taraması, dişlerini fırçalaması gibi günlük davranışlarını bile değerlendirip, onu takdir ettiğinizi göstermeli ve böylece kendine olan güvenini artırabilirsiniz.

Ergenlik Döneminde Çocuklar
Bu dönemde çocuklar kimlik arayışı içindedir. Bir gruba dahil olma arzusu vardır. Bu döneme özgü umursamaz bir tavra sahiptirler, bu da ilaçlarını almamalarına, yaşantılarına dikkat etmemelerine neden olur.

Aslında içte endişeleri çoktur, hastalıklarıyla ilgili geleceğe dair kaygılar taşırlar. Hastalıklarının arkadaş ve okul hayatlarını nasıl etkileyeceği, karşı cinsten arkadaşının bu konuda ne düşüneceği hakkında endişe duyarlar.

Anne-baba olarak tüm bu kaygılara siz de sahip olabilirsiniz. Ergenlik çağında çocuklar ebeveynleriyle zor iletişim kurarlar. Size düşen, kendi endişelerinizi yüksek sesle ifade etmek değil, çocuğunuzun duygularını paylaşmasına yardımcı olmaktır.

Koruma düşüncesiyle çocuğunuzu arkadaş grubundan ve etkinliklerden uzaklaştırmak yerine onu yeteneklerini geliştirmesi için yönlendirin.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
KIŞ ENFEKSİYONLARINDAN
ÇOCUĞUNUZ ÇAKI GİBİ OLSUN!
SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR
YETERİNCE UYUYOR MU?
2013 KIŞ - ŞAPKA MODASI
SİZİ BEĞENDİĞİNİ GÖSTEREN
YENİ SEZONDA TIRNAKLAR
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :