Kimi ebeveynler vardır, çocuklarıyla arkadaş gibidirler. Sadece dışarıya karşı çizdikleri bir tablo değildir bu. Gerçekten de ebeveynler çocuklarıyla, çocuklar da onlarla vakit geçirmekten keyif alırlar. Birbirleriyle sohbet etmek, türlü aktiviteler yapmak, etkinliklere katılmak hoşlarına gider.
Peki bahsi geçen anne-babalar bunu nasıl başarıyorlar? Diğerleri nerede hata yapıyor olabilirler?
Birlikte yaşama karşılıklı iletişimi zorunlu kılar. Anne babanın çocuklarıyla etkili bir iletişim kurmalarıysa çok önemlidir. Bu konuda dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir:
· Çocuklara karşı dürüst olmak gerekir. Sezgileri hiç beklemediğiniz kadar gelişmiştir ve yalan söylediğinizi kolayca anlayabilirler.
· Ailelerde yaşanan en büyük sorunlardan biri ikiyüzlülüktür. Çocuğunuza "yapma" dediğiniz bir şeyi kendinizin yapmanızdan bahsediyoruz. Unutmayın, siz farketmeseniz bile çocuğunuz bu çelişkinin farkındadır.
· Çocukları dinlemeyi bilmek gerekir. Size bir şey anlatmak istediğinde, o an uğraşmakta olduğunuz şeyi bırakıp onu dinlemelisiniz. Onun karşısına oturup gözlerine bakarak dinleyip konuşmalısınız. Anlattıklarına dikkat kesilmeniz onu önemsediğinizi ve gerçekten onunla ilgilendiğinizi gösterir.
· Çocuklarla iletişimde doğru zamanı seçmek de çok önemlidir. Örneğin etrafınızda olup biten bir yanlışa dair çocuğunuzu bilgilendirmek istiyorsunuz. Onu karşınıza oturtup doğru olanı anlatabilirsiniz pekala. Ancak bu ne kadar faydalı ve akılda kalıcı olur? Tam bir örnek yakalayıp onun üzerinden gittiğinizde hem ona durumu gözlemleme ve kendi fikrini yürütme fırsatını verirsiniz hem de kendi görüşünüzü daha anlaşılır şekilde ona aktarmış olursunuz.
· İhtiyaçların yerine getirilmesi insanı huzurlu kılar. Aynı şey çocuklar için de geçerlidir. Davranışları yakından takip edilmeli, onunla olan ilişkinizi gerecek, sıkıntıya sokacak tavırlardan uzak durulmalıdır.
· Çocuğun davranışlarını yakından takip etmek onun yeteneklerini ve isteklerini saptamanıza yardımcı olur. İstek yeteneği belirleyen en önemli göstergedir. Yani çocuğa herhangi bir konum ya da durumla ilgili birkaç seçenek sunup ona seçim yapma fırsatı verilebilir.
· Onu olduğu gibi kabul ettiğinizi ve koşulsuz şartsız sevdiğinizi hissettirin. Bu ona özgüven kazandırır, çevresiyle iyi iletişim kurmasını sağlar.
· Ondan bir şey isterken rica edin. Lütfen, özür dilerim, teşekkür ederim kelimelerini kullanmanız onları hem kibar insanlar yapar hem de kendilerini önemli hissettirir.
· Onun cesaretini kıracak söz ve tepkilerden sakının. "Şunda iyi değilsin" gibi bir ifade kullanmayın. Aksine yeteneklerine inandığınızı ve onu desteklediğinizi dile getirin.