Ellerimiz yaşlılık belirtilerini en erken gösteren organlarımızdır. Elin üstündeki deri ince ve yumuşaktır. Burada çok sayıda yağ bezi vardır. Avuç derisi ise daha kaba daha serttir. Vücudun pek çok kısmının aksine avuçta yağ bezleri yoktur. Dolayısıyla avuç vücudun en kuru kısımlarından birisidir.
Yüzde plastik cerrahi ile germe işlemi yapılabilir fakat el için bu geçerli değildir. Bu sebeple ellerin yaşlanmasını geciktirecek tek şey bakımdır.
Önemli!
Her şeyden önce şunu bilin ki su ellere zararlıdır. Detarjanlar, evde kullanılan temizleyiciler de elleri mahveder. Güneş, soğuk, yağmur, deniz, toprak gibi şeyler de yine elleri hırpalar. Ellere her gün bakmak, korumak şarttır.
Ellerimizin Genç Kalması İçin
- Suyla meşgul olacağınız zaman mutlaka lastik eldiven giyin. İçleri pamukla kaplı olanları tercih edin çünkü bunlar fazla nemi de çekerler. Bahçede kalın kumaş, evde pamuklu eldiven kullanın.
- Ellerinizi yumuşak sabunla yıkayın ve bol su ile durulayın, kuruladıktan sonra da iyice kremleyin.
- Haftada bir, vaktiniz varsa iki, defa ellere çok yağlı bir kremle masaj yapın. Her parmağı ucundan başlayarak dibine kadar iyice sıvazlayın. Sonra avuçlara, el üstlerine masaj yapın. Bunun için en uygun zaman yatağa yatmadan önce olabilir.
- Sabunla, suyla kullanabileceğiniz sert olmayan bşr ponza taşı (süngertaşı) lekeleri çıkarır, dert derileri alır.
- Limon suyu parmakları temizleyip renklerini açar.
- Sulandırılmış yağ da ellerin kuruluğunu gideren mükemmel bir ilaç sayılır. Özellikle tatlı badem yağı iyidir. Yağı bir küçük kapla sıcak suya oturtup ısıtın. Haftada bir elleri bu yağa sokun. Tırnaklar için de çok yararlıdır.
- Ellerinizi yıkadıktan sonra hafif sirke karıştırılmış suyla durularsanız kurumalarına, çatlamalarına ve çeşitli rahatsızlıklara önlem almış olursunuz.
Eldeki Lekeler
Esmer Lekeler: "Yaşlılık lekeleri" de denilen bu kahverengimsi esmer beneklerin ortaya çıkmasını engellemek çoğunlukla mümkün olabilir. Bunun için filtreli bir güneş ilacı kullanın. Eldeki benekleri pigment rengini açan bir kremle de kısmen soldurabilirsiniz.
Soğuk Kabarcıkları: Genellikle parmakların hareket etmemesi, soğukta yeteri kadar korunmaması neden olur. Kan dolaşımını hızlandırmak için egzersiz yapın. Parmaklara sık sık masaj yapın. Yeterli kalsiyum almaya dikkat edin.
Sert Deri ve Çatlaklar: Derin çatlaklara soğuk hava, fazla zahmet veren işler, nemli şeyleri tutmak yol açar. Çatlaklara dolan kirleri limonla çıkarabilirsiniz. Sonrasında pamukla çatlaklara zeytinyağı sürün. Elleri ılık sabunlu suyla yıkayın ve durulayın. Ardından bol yağlı bir el kremiyle masaj yapın. Bu bakımı her gün tekrarlamalısınız. Derin çatlakların hava almasını engellemelisiniz. Flaster yapıştırabilirsiniz. Yalnızca elleri temizleyip, kremlediğiniz zamanlarda çıkarabilirsiniz. Bu şekilde en inatçı çatlaklar bile düzelecektir.
Şiş Parmak Eklemleri: Şişlere romatizma ve kireçlenme neden olabilir. Bu hususta beslenmeye dikkat etmek ve parmak masajı ve egzersizler çok önemlidir.
Nikotin ve Meyve Lekeleri: Leke çıkarmada en etkili yöntemler oksijenli su ile limon suyudur. Hafifçe ovalayarak (ponza-süngertaşı ile) lekeleri çıkarabilirsiniz. Sonrasında iyice krem sürün, çünkü limon da oksijen de cildi çok kurutabilir.