Botoks uygulamaları, en çok talep gören ve cerrahi olmayan 5 kozmetik işlemden biri. Yıllar geçtikçe ona olan rağbette de istikrarlı bir artış gözleniyor. Özellikle dünyada ekonomik krizlerin baş gösterdiği zamanlarda tam bir cerrahi operasyona gücü yetmeyenler Botoks, deri düzeltim (dermabrazyon) ve doku dolgusu gibi tedavilere yöneliyorlar.
Ve erkekler? Botoks pazarının büyük bir kısmını şimdi onlar oluşturuyor. Genç bir görünümle mevcut işlerini sürdürmek ya da iş edinmek için kısmen yerini alıyor onlar da bu sektörde. Peki bu gösteriş neye maloluyor?
ABD'nin Duke Üniversitesi'nde yürütülen küçük bir çalışmada Botoks yaptırmış kişilerden, Botoks yaptırmamış grubun yüz ifadelerini tanımlamaları istendi. Çalışma sonucunda Botoks tedavisi görmüş kişilerin duyguları tanımlamakta zorluk çektikleri ortaya çıktı. Diğer grupsa rakiplerinden çok daha yüksek puanlar elde etti.
Duygusal zeka gerilemiş mi oluyor?
Botoks, yüz kaslarını dondurarak kırışıklıkları düzleştiren bir tedavi. Bu yöntemle, teknik olarak, yüz kaslarının kasılması önleniyor ve böylece yüzde birkaç ay sürecek gergin bir görünüm elde edilmiş oluyor. Botoks yaptıran kişiler, yüz kaslarını dondurarak duygusal zekalarının da daha alt bir seviyeye çekilmesine neden olabiliyorlar.
Bu savı uzmanlar şu görüşle destekliyor: "Kişi, başkalarının duygularını onların yüz ifadelerini kopya ederek okur. Botoks yaptıran kişiler yüz kaslarını yeterince kullanamadıklarından, ifade ve mimiklerin hangi duyguya tekabül ettiğini çözmekte zorluk yaşıyorlar."