Alerjik hastalıklar hamilelikte en sık rastlanan rahatsızlıklarınbaşında geliyor, hamilelerin yüzde 20’sinde alerji görülür. Bu tür alerjikhastalıkları şöyle sıralayabiliriz: Nezle, gıda ve ilaç alerjileri, astım veaşırı hassasiyet.
Nelere Dikkat Etmeli?
· Herhangi bir alerji tanısında anne ve bebeğinsağlığı açısından katı bir diyet kısıtlamasından kaçınmalı.
· Deri testleri, besin testleri gibi alerjitestleri anne adayında ciddi reaksiyonlara neden olabileceği için doğumdansonraya ertelenmelidir.
· Alerjisi olan anne adayları, özellikle astımriski açısından hayvan tüyü, toz, sigara dumanı temasından mümkün olduğuncakaçınmalıdır.
· Hamileliğin ilk üç ayında ilaç tedavisindenkaçınılmalıdır.
· Viral ve bakteriyel solunum enfeksiyonlarındankorunmalı ve hasta olan kişilerden uzak durulmalıdır.
Hamilelikte Alerji Aşıları
Aşılama tedavisine hamilelik döneminde başlanması tavsiye edilmez.Öncesinde başlanmış olan bir tedavi varsa bir alerji uzmanının kontrolündedevam edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken husus doz artırımınındurdurulmasıdır. Bebek doğana kadar sabit dozda devam edilmelidir. Dikkatedilmesi gereken en önemli husus ise alerji yapması olası unsurlardan korunmak,kişinin alerjenlerden uzak durmasıdır.
Anaflaksi Nedir?
Alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan ve acilen tedavi edilmezse ölümcülolabilen bir hastalıktır. Arı sokması, penisilin gibi bir ilacın damardanverilmesi gibi nedenlerle yüzde, dudakta, dilde, boğazda aniden şişme, tıkanma,ciltte solukluk, kızarıklık, kaşıntı ve kabarıklıklar, nefes darlığı, hırıltılısolunum, terleme, tansiyon düşmesi, ateş, kalpte ritim bozukluğu, morarma,kusma, ishal, havale, solunum durması ve ölüm gibi riskler taşır.
Böyle bir durumda hasta hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşunagötürülmelidir. Alerjik bünyesi olduğu bilinen kişilerin hastane dışındaenjeksiyon yaptırmaması, kimi tektileryapılırken durumunu belirtmesi, arı sokmasına karşı kendisini koruması vealerjenlere karşı dikkatli davranması son derece önemlidir.