Okunma Sayısı: 16475
CANLI YORUMLAR

En Sık Görülen Erkek Hastalıkları

Hastalıkta cinsiyet ayırımı olmaz ama bazı hastalıklar erkeklerde daha sık rastlanıyor.



Bazı hastalıklar sadece erkeklerde görülüyor veya en çok erkekleri etkiliyor. İşte en sık görülen erkek hastalıkları: 

Ürolojik sorunlar
Prostat hastalıkları, belli bir yaştan sonra erkek sağlığını etkileyip hayat kalitesini epey düşüren bir sağlık sorunu ancak son yıllarda hava kirliliği, stres ve obezite gibi nedenlerle 30 yaş altındaki erkekleri de etkileyen bir hastalık grubu haline geldi. Sadece erkeklerde bulunan ve normal büyüklüğü ile hiçbir problem teşkil etmeyen, bir üreme organı olan prostat, yaşlanma ile birlikte  büyümeye başlar. İlk belirtileri idrar yapmada sorunlar çıkarmasıdır.
Prostat bezi büyümesi; artık düzenli kontroller sayesinde küçük boyutlardayken bile teşhis edilebiliyor. Eğer idrar sorununuz varsa, idrarınız kanlı geliyorsa veya ailenizde prostat vakaları varsa 25 yaşından sonra her yıl kanınızdaki PSA oranını ölçtürün. 
Testis tümörleri, en çok 20-40 yaş arasındaki genç erkeklerde görülürler. Sık görülmese de testis tümörlerinin büyük bir kısmı kötü huylu olduğundan erken teşhis önemlidir . Sağ tarafta daha sık olmasına rağmen nadir de olsa çift taraflı da olabilmektedir. Daha önce inmemiş testis olan kişilerde 20 kat daha fazla testis tümörü görülmektedir. Belirtiler arasında en sık rastlananı testiste ağrısız sertliktir. Fakat başka çeşitli belirtilerle, örneğin sertleşme sorunu ile de kendini gösterebilir. Şüphe durumlarında mutlaka bir doktora gidin. Ayrıca üç-dört ayda bir testislerinizi inceleyin ve anormallik hissederseniz ürologa gidin. 

Kalp hastalıkları
Kalp hastalığı erkeklerde kadınlara oranla yüzde 52 oranında daha fazla görülüyor. Özellikle genç yaşlardaki kalp hastalarının çoğu erkek. Erkeklerde en sık görülen kalp damar hastalığı kalbi besleyen damarları tıkandığı “koroner kalp hastalığı”. Uzmanlara göre ülkemizde genç yaşta kalp krizi geçiren erkek sayısı ABD ve Avrupa`dan çok daha fazla. Bunu  özellikle genç nüfusta sigara içme oranının çok yüksek olmasına bağlayan uzmanlar, genç yaşta kalp krizi geçirmemek için hemen sigaranın bırakılmasını tavsiye ediyorlar. Doktorlar, ailesinde kalp krizi öyküsü bulunmayan erkeklere  40 yaş civarında doktor kontrolünden geçmelerini, düzenli spor yapmalarını ve  bel çevrelerinin genişlemesinden korunmalarını öneriyorlar. 

Depresyon
21. yüzyılda çok sık rastlanan depresyon vakaları en çok erkekleri etkiliyor. Uzmanlar bunun nedeninin erkeklerin kadınların aksine negatif duygularını bastırmak içn konuşmak ve iletişim kurmak yerine içlerine atmaları olduğunu söylüyorlar. Kadınlar duygularını dışa vuruyor. Sohbetlerinin genellikle ilişkiler üzerine oluyor ve en önemlisi , kolay ağlayabiliyorlar. Bütün bunlar onlara duygularıyla başa çıkabilme olanağını veriyor. Oysa toplumsal normlar yüzünden erkekler "ağır ağabey" rolünü benimsiyorlar. Ağlamıyor, şikayet etmiyorlar. Çünkü erkeklerin sorunlarını kendilerinin çözmesi ve "mızmızlanmaması" bekleniyor. Erkekler de güçlü ve ketum adam rolünü başarıyla oynayabilmek için her türlü duygusal durumlarını içlerine atıyorlar. Böylece depresyon vakaları erkekleri daha çok etkiliyor. Eğer bıkkınlık, uyku sorunları, iştah ve kilo kaybı, cinsel isteksizlik ve/veya sertleşme sorunu gibi sorunlar yaşıyorsanız muhakkak doktora görünün.

  • Ann Boyutu
  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
VÜCUDU YERİNE KALBİ BÜYÜDÜ
ERKEKLERDE KISIRLIK
ERKEKTE OTOEROTİZM
40 YAŞ ÜSTÜ ERKEKLER
ROBOT SEVGİLİLER
EN İYİ YAZ KOKULARI
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :