Rahim duvarı kalınlaşması bir kadın hastalığı çeşididir. Tıp dilinde endometrial hiperplazi denilen bir rahim hastalığıdır.Rahim duvarı kalınlaması olduğu, ilişkiden sonra beklenmedik bir şekilde kanama meydana geliyorsa rahim duvarında kalınlaşma var demektir. Rahimde bakteri nedeniyle yaralar oluşur ve sonrasında rahim duvarında kalınlaşma görülebilir. Bir jinekoloğa başvurulması gerekir.
İlişki sonrası kanama şikayeti olduğunda jinekolojik muayenede rahim ağzı temiz görülse bile pap smear olarak adlandırılan rahim ağzı kanseri tarama testi mutlaka yapılmalıdır.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Kimlerde Görülür:
* Ergenlik döneminin başlangıcında henüz yeni adet görmeye başlayanlarda,
* Menopoza yakın dönemde adet dönemleri düzensizleşmeye başlayanlarda sık görülür.
* Ayrıca aşırı kilo, obezite olanlarda,
* Şeker hastalığı,
* Sadece östrojen içeren doğum kontrol hapları kullananlarda,
* Östrojen salgılayan yumurtalık tümörlerinde de görülür.
Rahim Duvarı kalınlaşması Tedavi Yöntemleri:
Tedavi kişinin bulunmuş olduğu yaşa göre belirlenir. Ergenlik döneminde olanlarda 6 ay boyunca kombine östrojen ve progesteron içeren haplar (doğum kontrol hapı ve benzeri ilaçlar) kullanılır, haplar bittikten 3 ay sonra rahim duvarı ultrasonografi ile değerlendirilir. Eğer rahim duvarı normale dönmüş ise sadece takip edilirken problem devam ediyor ise hasta yumurta salınımının olduğu bir adet görene kadar hormon tedavisi uygulanır.
Eğer hasta doğurganlık çağında ise 3 ay süre ile kombine östrojen ve progesteron içeren haplar kullanılır, sorun devam ediyor ve hasta çocuk istiyor ise ovulasyon indüksiyonu denilen yumurtlamanın uyarılması yöntemi uygulanırken hasta çocuk istemiyorsa doğum kontrol hapı kullanılır.
Menopoza girmek üzere olan kadınlarda ise eğer ilk yapılan örnekleme yani kürtaj sonucu riskli ise rahim cerrahi olarak alınır. Eğer riski daha düşük grup ise hormonal tedavi yanında 3 ayda bir rahim duvarı örneklemesi ve ultrason ile değerlendirilmesi yapılır.