Okunma Sayısı: 10702
CANLI YORUMLAR

Akne Ile Ilgili

Yanlış bilinenler


Akneler cildin yeterince temizlenmemesi yüzünden oluşur. (YANLIŞ)

Akne esas olarak kir ya da yüzey yağları nedeniyle oluşmaz. Her ne kadar fazla yağlar, ölü hücreler ve gün içinde biriken kirler cildi bakımsız gösterse de bunları elle ovalayarak temizlememelidir.

Cildi temiz tutmanın kesinlikle birtakım yararları vardır ama aşırı yıkama vücudun daha fazla yağ üretmesine ve aknenin daha kötü olmasına neden olur. Bir miktar sebum (yağ bezi salgısı) derinin çok fazla kurumasını önlemek için gereklidir; dolayısıyla aşırı yıkama yarardan çok zarar getirebilir.

Eğer akneniz varsa yüzünüzü cilde zarar vermeyen temizleyicilerle düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir. Yüzünüze dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayınız.

Yüzünüzü dairesel hareketlerle yavaşça yıkayın. Sakın sert hareketlerle fırçalamayın, bu sadece cildin tahriş olmasına ve aknelerin alevlenmesine sebep olacaktır.

Yüzünüzü  günde iki defa ılık su ve beyaz, kokusuz, pH: 5.5 olan bir sabunla yıkamalısınız. Yumuşak, temiz ve kuru bir havluyla kurulayınız.

Yağlı temizleyicileri, fondötenleri, içerdiği maddeleri tam olarak bilmediğiniz güneş koruma kremlerini ve ilaç içeren ürünleri kullanmayınız.

Akneler kirden oluşmaz. Aslında yağlı ciltli insanlar diğer insanlara göre daha temiz bir cilde sahiptirler; çünkü ciltlerini daha sık temizlerler.

Ama aşırı yıkama akneleri daha kötüleştirir, cildi kurutur, kızartır ve yara oluşumuna yol açabilir.

Yüzünüze  her dokunduğunuzda akneye neden olan yağları ve bakterileri yaydığınızı unutmayın.Yağlı gıdalar akneye neden olur. (YANLIŞ)

Artık günümüzde akneli kişilerde balık yağı, çikolata, patlamış mısır, süt ve yağlı yiyecekleri kısıtlama eğilimi ortadan kalkmıştır. Çünkü bilimsel araştırmalar aknenin beslenme ile bir ilişkisi olmadığını göstermektedir.

Stres akneyi etkilemez. (YANLIŞ)

Stres doğrudan doğruya akneye neden olmaz ama durumunu ağırlaştırabilir. Akneye yatkın insanlarda, stresli durumlarda hormon üretimi sonucunda aknelerde alevlenmeler meydana gelebilir.

Güneşlenmek akneleri iyileştirir. (YANLIŞ)

Bronzlaşmış ciltte leke ve izler daha az görülür. Çok düşük dozda güneşin aknelere iyi geldiği iddia edilmektedir. Ancak doz ve süre uzadıkça ne yazık ki sivilceler daha da artabilir. Çünkü güneşe bağlı terlemenin artması yine gözenekleri tıkayan bir başka faktör yaratacaktır. Ayrıca uzun süre güneşe maruz kalmak, cildin kalınlaşmasına, kurumasına ve gözeneklerin sert bir tıkaçla tıkanmasına yol açmaktadır.

Öte yandan ultraviyolenin genel olarak cilt sağlığına yönelik zararları giderek daha da çok fark edilmektedir.

Dermatologların pek çoğu akne lezyonlarının yaz tatilleri sonrasında arttığını gözlemlemiştir. Güneşten korunmanın en kolay ve etkili yolu ise ince bir “t-shirt” giymek ve şapka takmaktır.

Güneşe maruz kalacaksanız 15 ya da daha yüksek koruma faktörlü bir koruyucu krem kullanmayı unutmayınız. Yağsız ve komedon oluşturmayan bir koruyucu kullanmanız çok daha iyi olacaktır.

Akneyi kendi haline bırakın. (YANLIŞ)

Akne tedavi edilebilir bir hastalıktır. Günümüzde geliştirilen yeni tedavi yöntemleri ve ilaçlar sayesinde hiç kimsenin aknelerle yaşamasına gerek yoktur.

Akne tedavisindeki bazı ilaçların hamilelikte kullanımında bebeklerde sakatlıklar olabilir.

Artık günümüzde akneli kişilerde balık yağı, çikolata, patlamış mısır, süt ve yağlı yiyecekleri kısıtlama eğilimi ortadan kalkmıştır. Çünkü bilimsel araştırmalar aknenin beslenme ile bir ilişkisi olmadığını göstermektedir.Yan etkileri nedeni ile dikkatli hasta takibi gerektiren isotretinoinin dozu ve kullanım süresi klinik duruma göre değişiklik gösterir.

Dikkat edilecekler

Tedavilerde akneli kişinin bilmesi gereken bazı püf noktalar

1. Akne uzun sürelidir, dolayısıyla uzun süre tedavi gerektirir.

2. Akne tedavi edilmezse iz kalma riski artar.

3. Kişinin evde yüzüyle oynaması, sıkması, kaşıması, iz kalma riskini artırır.

4. Akne bir deri hastalığıdır. Tedavisi deri hastalıkları uzmanı hekimin alanına girer.

5. İlaç tedavisi kişiye göre değişir. Bu nedenle arkadaştan, komşudan ilaç tavsiyesi almak yanlıştır. Tedavide kullanılan ilaçlar çok çeşitlidir. İlaç seçimini hekim, hastanın yaşına, cinsiyetine, sivilcelerin şiddetine, yaygınlığına göre yapar. Her ilaç her hastada uygun olmayabilir. Belirli aralıklarla ilaçların değiştirilerek kullanılması, tüm ilaçlarda belli aralıklarda kontroller gereklidir.

6. Erkek hastalarda akne genellikle genç erişkin yaşlarda iyileşir.

7. Kadın hastalarda erişkin yaşta sık görülür.

8. Genel seyir dikkate alınırsa akne için olumlu düşünülmelidir ancak önemli olan akne vulgarisin uzun süreli psikolojik ve fiziksel bozukluklara yol açabilmesidir.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
YENİ YILA YENİ BİR CİLT
SADE AMA DOLGUN DUDAK
KOZMETİK ÜRÜNLERE DİKKAT
SAÇ BOYAMANIN PÜF NOK...
FOTOĞRAFA DİKKATLİ BAKIN
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
ÜNLÜLERİN KOMİK ANLARI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :