Tip 1, diğer diyabet türlerine göre tedavisi daha zor olan bir hastalıktır. Vücut hiç insülin üretmez. Diyabetin bu türü çoğunlukla gençlerde ve çocuklarda görülür.
Araştırmalara göre Tip 1 diyabet, erişkinlere oranla çocuklarda daha sık görülüyor. Hastalığa her bin çocuktan birinde rastlanıyor. Genellikle kızlarda 10-12, erkeklerde 12-14 yaşları arasında ortaya çıkıyor. Tip 1 diyabetli çocukların mutlaka insülin alması gerekiyor. Diyabetik çocuklarda insülin çoğunlukla günde 4 kez deri altına özel insülin kalemi veya insülin enjektörü ile yapılıyor.
Tip 1 diyabet, hem insülin eksikliği daha ağır, hem de tedavisi daha zor bir olan hastalıktır. Eğer diyabetli çocuklar iyi kontrol edilmemiş iseler kilo alamıyorlar, boyları uzamıyor ve ergenlik dönemleri gecikiyor.
Tip 1 diyabetin nasıl oluştuğunu bir kez daha hatırlatalım:
Bu tip diyabet, pankreas harabiyeti sonucu gelişiyor. Vücut hiç insülin üretemiyor. Vücudun savunma hücreleri pankreasta insülin üreten hücreleri yabancı bir doku olarak algıladığında bu hücreleri tahrip ediyor ve diyabet ortaya çıkıyor. Bunun nedeni ise hala meçhul. Şeker kontrol altında tutulmadığında gözde, böbreklerde, sinirlerde, kalp ve damarlarda sorunlara yol açıyor.
Ergenlik dönemindeki çocuklarda oluşan hipoglisemiler kişilik değişikliklerine yol açabilir. Çabuk sinirlenen, çabuk tepki gösteren, mantıksız davranışlar sergileyen çocuklarda özellikle bu davranışlar tekrarlanıyorsa kan şekerini ölçtürün. Çocuklarda bazı psikolojik problemlerin hipoglisemiden kaynaklanabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca nöbetler öncesinde baş ağrısı, halsizlik ve güçsüzlük, panik ve endişe duygularıyla birlikte sersemlik hissi ve duygularını ifadede güçlük olduğu görülebilir.
Bebeklerde inek sütü alınmasının diyabet riskini artırdığını gösteren çalışmalar olduğu için, bebeklerimizi mümkün olduğunca anne sütüyle beslemeli, inek sütü içeren mamalara altı aydan önce başlamamalıyız. Belirtiler ise şöyle sıralanabilir:
*Çok su içme ve idrara çıkma
*Tuvalet eğitimi almış olmasına rağmen geceleri idrar kaçırma
*Nedeni açıklanamayan halsizlikler ve kilo kaybı
*Çok yemesine rağmen kilo alamama.
Diyabetli çocukların özellikle beslenmelerine çok dikkat etmek, onları bu konuda eğitmek gerekir.
Unutmayalım...
*Çocuk diyabetleri fazla şeker yemekten oluşmaz. Bünyesel bir hastalıktır.
*Bulaşıcı değildir.
*Çocukluk diyabetinde insülin tedavisi temel araçtır.
*Tedavide sağlıklı ve zamanında yemek, kan şekeri düzeyini sürekli ölçmek ve düzenli spor yapmak önemlidir.
Bebekleri inek sütüyle beslemek diyabet riski oluşturabilir. Bu nedenle anne sütü öncelikle tercih edilmelidir.