9 ay boyunca karnın ileriye doğru büyümesi vücudun ağırlık merkezinin yerini yavaş yavaş değiştirir.
Bu durum kadını omurgasının duruş biçimini değiştirmeye zorlar; ancak bu şekilde ağırlık merkezinin ayakların bastığı alanın içinde kalmasını sağlayarak düşmeyi engelleyebilir Dengesini kaybedip ön tarafa doğru düşmemek için kadının bütün kaslarını çalıştırması gerekir.
Bunun yerine güçleri dengelemek için başını ve ayaklarını aynı dikey eksende hizalar ve karındaki ağırlığı dengelemek için vücudunun üst kısmını hafifçe geride tutar.
Bu adaptasyon kendiliğinden, aşamalı şekilde olur ama her zaman doğru olarak gelişmez. Anormal pozisyonlar sırt ağrılarına sebep olur.
Sırt ağrıları hamile kadınların çoğunda özellikle son üç ayda görülür. Fakat bunun tek sebebi karındaki bebeğin omurgaya binen ağırlığı değildir. Aynı zamanda (başta progesteron olmak üzere) vücudu doğuma hazırlayan ve eklemleri ve bağları daha gevşek kılan hormonlardır.
Bu duruş değişiklikleri hamilelikte dengenin sabitliğini bozar, özellikle ani ve hızlı hareketlerde beyin yeni duruş şeklini zamanında algılayamayabilir.
Doğumdan sonra dengesizlik daha da artar.
Kadın 9 ay içinde omurganın duruşunu aşamalı biçimde değiştirmiştir, doğum ile birlikte karın bir anda yok olur.
Fakat omurganın buna yeniden uyum sağlaması zaman alır.
Yeni doğum yapmış bir kadının dikkatli, bir yerlerden destek alarak hareket etmesinin gerekliliği (özellikle kucağında bebek varken) bundan ileri gelir.