Çocuklar üç, dört yaşlarındayken genellikle tek başlarına oyun oynarlar, onları arkadaşlarıyla oyun oynamaya zorlamak, yaşıtlarıyla bir araya geldiklerinde kendi izledikleri oyun biçimine sık sık müdahale etmek yanlış olabilir. Çünkü bu dönemde çocuklar yan yana ancak tek oyun oynamayı ve böylelikle bir yandan birbirlerini gözlemlemeyi tercih ederler. Bu bir bakıma onların sosyalleşme sürecinin ilk adımıdır.
Bu yaşlarda çocuklar soyut düşüncelerle çok içli dışlıdırlar. Oyunlarını hayal güçlerini kullanarak –hayali arkadaş, arabalar, hayvanlar gibi- pek çok unsurla zenginleştirirler. Bu pek çok açıdan çocuğun gelişiminde önemli rol sahibidir, mesela:
· Hayal ederek oyun oynayan veya kendisine masal okunan çocuklarının kelime hazinesi daha geniş oluyor.
· Alışık olmadığı bir durumla karşılaştığında ya da korktuğunda hayal gücü kontrolün kendisinde olduğu hissine destek vererek güçlü durmasını sağlar.
· Diğer çocuklarla hayali oyunlar oynadıklarında, sorunlara çözüm üretme ve paylaşmayı öğreniyorlar.
Çocuğunuz oyun sırasında hayal ederken, siz de onunla birlikte hayal kurun:
- Şövalye, atıyla uyuyo.
- Kral da var mı yanında, neden gelmiş?
Gelişimde olumlu etkilerinden dolayı bahsettiğimiz gibi çocuğunuzun hayal gücünü desteklemeniz onu da mutlu edecektir. Hayal gücünü birlikte şu şekillerde harekete geçirebilirsiniz:
· Birlikte resimli kitaplar okuyun; bu hem hayal gücünün gelişmesinde hem de kelime hazinesinin zenginleşmesinde yardımcı olur.
· Çocuğunuza el ile uğraşacağı, ortaya bir şeyler koyacağı oyuncaklar verin (oyun hamuru, boyama kalemleri v.s. gibi), sonrasında yaptığının ne olduğunu anlatmasını isteyin.
· Çocuğunuzun bilgisayar ve televizyon başında geçirdiği zaman mutlaka sınırlı olsun, aksi takdirde fazla televizyon ve bilgisayar hayal gücünü kısıtlar. O seyrederken siz de onunla birlikte olun, gördüğü durumları anlatmasını isteyin, görüntülerle ilgili sorular sorun.
Fakat hayal kurmadığı zamanlarda çocuğunuza hayalini hatırlatmayın.
- Şövalye uyanmış bak, atı da yanında.
- Şövalye bugün gelmedi ki.