Anneyseniz, bebeğiniz varsa ve yaz mevsimi gelip çatmışsa güneş ve sıcak size Akdeniz, Ege sahillerinden ziyade miniğinizin cildinde patlak verme ihtimali bulunan isilliği çağrıştırır. Bebekleri de anneleri de perişan eden bu hastalık özellikle Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında sıcağa ve terlemeye bağlı gelişir. Ter bezlerinin tıkanması sonucunda oluşur; deride hafif kabarık ve pembe bir görüntü oluşturur. Minik yavruların derisinde kaşıntıya sebep olan bu yaz hastalığı kaşınma sonucunda tahribat oluştuğu takdirde enfeksiyon riski taşıyor.
Ne yapmalı?
Böyle bir durumla karşılaştığınızda – ki çok olası – ilk yapmanız gereken bebeğinizin cildinin hava almasını sağlamak. Onu mümkün olduğunca serin yerlerde tutarak rahatlamasını sağlayın. Sık banyo yaptırmanız, terden ve nemden koruyacak; kaşıntıyı geçirecektir.
Bebeğiniz isilik olduysa bezini değiştirme konusunda normalden daha hassas olmalısınız; altı ıslak kalmamalı. Bunun yanı sıra kilotunun lastiği çok sıkı olmamalı, naylon kilotlar da onu rahatsız edecek, isiliği tetikleyecektir. Aksine; pamuklu giysiler giydirin.
İnce giysiler giydirip sık sık ılık suya sokarak bebeğinizin hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Suya sokamıyorsanız isilikli bölgeye ıslak havluyla kompres yapmak da çözüm olabilir. Banyodan sonra havluyla kurulamak yerine kendi kendine kurumasını beklemek etkili olabilir.
Bebeklerde isilik daha ziyade kıyafetlerin sıktığı ya da derinin katlandığı karın, boyun, kalça ve kasıklarda görülüyor; o nedenle sıcak ve nemin arttığı zamanlar bu bölgeleri gözlemleyip cildinin nefes almasını sağlayın. Bu anlamda krem ve merhem sürmek rahatlatmak yerine tetikleyici – nemin dışarı çıkmasını önleyebileceğinden – olabilir.