Penis eğrilikleri doğuştan olanlar ve sonradan oluşanlar olmak üzere 2 çeşittir.
1) Doğuştan olan penis eğrilikleri genellikle erkeğin cinsel açıdan aktif sürece girdiği ergenlik çağında farkedilir. Genellikle hasta durumu kendisi farkeder ve doktora başvurur.
Penis eğriliği penis ereksiyon halindeyken daha belirgin olduğu için çoğu hasta doktora gitmekten çekinir. Bu sebeple evde, kendi özel ortamındayken ereksiyon halindeki penisin fotoğrafını çekip doktora göstermek hastalar için durumu kolaylaştırıcı ve yardımcı bir çözümdür.
Doğumsal penis eğriliklerinin tedavisi mümkündür ve bu tedavi cerrahi müdahaledir.
2) Sonradan gelişen penis eğriliklerinin en yaygın olanı Peyronie hastalığıdır. Penisteki ereksiyonu sağlayan yapıları çevreleyen kılıfsı dokuda kollajen denilen bir maddenin birikimi ile bu dokuda plak tarzında sert alanlar oluşmasıyla görülen bir hastalıktır.
Genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar. Ve evet bazı genetik etkenlerin yanı sıra, zorlamalı cinsel ilişki de penis eğriliğine sebep olabilir.
Hastalığın ilk döneminde sertleşme sırasında ağrılar ve peniste eğrilik meydana gelir. Bu dönemde uygulanan ilaç tedavileri genelde %30-40 arası başarılı olur. Hastanın ereksiyon sorunu yoksa, eğriliği düzeltmek için gene bazı cerrahi teknikler uygulanır ve genelde de bu ameliyatlar başarılı sonuç verir.
Bazı cerrahi tekniklerin uygulanmasından sonra bazen peniste 1-2 cm lik kısalmalar olabilir. Bu yüzden penisin boyutlarına göre cerrahi tekniğin seçilmesi uygun olacaktır.
Pro. Dr. Emre Akkuş