Cilt kanseri hastalarına müjdeli haber Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’nden (ASCO) geldi. Her yıl dünya çapında 66,000 kişinin ölümüne sebep olan cilt kanseri için iki yeni ilacın geliştirildiği bu tedavi son 30 yılın en önemli buluşu olarak görülüyor.
Çalışmalar esnasında ileri düzeyde cilt kanseri hastası 675 kişi üzerinde deneyler yapıldı. Söz konusu iki ilaçtan biri olan Vemurafenib’i kullanan hastaların 6 ay sonra %84’ü hayatta kaldığı görüldü. Yalnızca kemoterapi gören hastaların ise %64’ünün hayatta kaldığı gözlendi.
Kanserin ilerlemesinde büyük etkisi olan BRAF adlı gendeki bozukluk cilt kanseri hastalarının yarısında bulunuyor. Bahsedilen ilaç, protein üretimini engelleyerek bu gen bozukluğunu etkisiz hale getiriyor. Kanser tedavisinde uzman olan New York Sloan-Kettering Kanser Merkezi’nden Dr. Paul Chapman, bu tedavinin başarılı olan ilk cilt kanseri tedavisi olduğunu vurguladı.
Geliştirilen diğer ilaç ise kemoterapi ile birlikte kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirerek cilt kanseri hastalarının yaşamını uzatan İpilimumab.
Hastaların 3 yıl yaşama oranları yalnızca kemoterapi görenlerde %12.2 iken, kemoterapi ile birlikte bu ilacı kullanan hastalarda %20.8. Buna rağmen, ilacın karaciğer yetmezliği gibi ciddi yan etkileri bulunuyor.
İngiltere’de birkaç ay içinde satışa çıkacak olan ilaçların Türkiye’ye ne zaman geleceğine ilişkin bir bilgi verilmedi.
İpilimumab’ın tedavisinin toplam ücreti 120,000 dolar olarak açıklanırken, Vemurafenib için henüz net bir rakam verilmedi, fakat yıllık ücretin en az on binlerce dolar olacağı tahmin ediliyor.
Haber: Pınar Koçer Aydın