Suçiçeği nedir?
Suçiçeği, sıklıkla 1-10 yaşları arasında görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. "Varisella-Zoster Virüsü"nün neden olduğu hastalıktan aşı yoluyla korunabilir.
Suçiçeği nasıl bulaşır?
En çok kış sonu ve ilkbahar başı görülen suçiçeği, temas ve solunum yoluyla bulaşır.
Solunum yoluyla bulaşma süresi, döküntü başlamadan önceki 2 gün ile döküntüler başladıktan sonraki 5 gündür. Temas yoluyla bulaşma ise bütün döküntüler kabuklanıncaya kadar devam eder. Bu da genellikle bir hafta sürer.
Belirtileri nelerdir?
Hastalık döküntü şeklinde kendini gösterir. Döküntüler mikrobu aldıktan 14-21 gün sonra ortaya çıkar. Önce ateş başlar ve 3-4 gün sürebilir. Arkasından vücudun değişik bölgelerinde kızarıklık şeklinde döküntü meydana gelir.
Bu döküntüler daha sonra içi sıvı dolu, kaşıntılı kabarıkçıklar halini alır. 7-10 gün içerisinde kabuklanma görülür. Döküntüler kuruduktan sonra yeni döküntüler ortaya çıkar.
Hastalarda döküntü ve ateşin yanı sıra iştahsızlık, halsizlik ve burun akıntısı görülebilir.
Suçiçeği geçirirken nelere dikkat edilmelidir?
- Suçiçeği geçiren kişiler Aspirin kullanmamalıdır.
- Krem gibi ilaçların sürülmesi doğru değildir. (Döküntülerin içinde mikrop bulunduğu ve döküntüler patlatılırsa etrafa yayılabileceği için).
- Hastanın çok sıcak ortamda bulunmaması gerekir. Çünkü terlemek döküntülerin kaşınmasına sebep olur.
- Beslenme düzenli olmalıdır.
- Hastalığın bulaşmasını engellemek için suçiçeği geçiren çocuk okula veya kreşe gönderilmemelidir.
Suçiçeği yetişkinlerde görülür mü?
Bulaşıcı olmasından dolayı, insanların çoğu suçiçeğini çocukluk döneminde geçirir ancak nadir de olsa, yetişkinlerde de suçiçeği vakasına rastlanmaktadır.
Haber: Pınar Koçer Aydın