Çocuğunuzun, hayatındaki bu büyük değişimi kabullenmesi için ilk adım boşanacağınızı ona anlatmaktır.
Araştırmalar, evde sürekli sözlü ve fiziksel tartışmaya tanık olan çocukların, huzurlu ve tartışmasız bir ortamda büyüyen çocuklardan çok daha kötü etkilendiğini gösteriyor. Bu nedenle, çocuklar boşanma sonrasında daha iyi bir durumda olabiliyor. Yine de anne-babasının boşanacağını öğrenmek her çocuk için travmatik olacaktır.
Çocuklar düzgün ailevi koşullar altında, anne-babanın ayrı olduğu bir evde sağlıklı bir şekilde büyüyebilirler. Çocuğa yardımcı olmak için anne ve babanın yapacağı şeylerin başında boşanma konusunda çocuğu önceden haberdar etmek geliyor. Çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun bu durumdan etkilenecektir. İşte, durumu nasıl anlatacağınıza yönelik öneriler:
- Yaşı ne olursa olsun, çocuğunuza boşanacağınız söylemelisiniz.
- Ebeveynler çocuklarıyla bu haberi paylaşmak için bir araya geldiklerinde, kendilerini frenler. Ama eğer ebeveynlerden birinin çocukla iletişimi daha iyiyse, onun konuşması travmayı azaltabilir.
- Ebeveynlerin hiç biri çocuğu suçlayacak veya çocuğun o şekilde anlamasına sebep olacak bir şey söylememeli. Ebeveynler çocuğun taraf seçmesine neden olacak bir şey yapmamalı ya da söylememeli. Ayrılığın sebebi olarak anne ya da baba suçlanmamalı, bu, çocuğun ebeveynlerinden birinin iyi, birinin kötü olduğunu düşünmesine yol açar.
- Çocuğa, boşanmadan sorumlu olmadığı açıklanmalı. Boşanmanın çocukla ebeveynler arasında değil, anne ve baba arasında olduğu anlatılmalı. Bu sayede çocuk kendini suçlu hissetmeyecektir.
- Taraflar boşanma konusunda emin olmadan çocuğa hiçbir şey söylenmemeli.
- Boşanma haberi herkesin bir arada olacağı bir gün verilmeli. Örneğin, çocuğun o gün okula gitmiyor olması iyi olur. Çünkü kendini yalnız hissedecektir ve yanında olmanız daha güvende hissetmesini sağlayacaktır.
- Çocuklar ne olacağını, hayatlarının nasıl devam edeceğini bilmek isterler. Bu nedenle çocuğunuz okulu ve gelecek yaşantısı ile ilgili sorular sorabilir. Gelecek konusunda emin olamayabilirsiniz, dolayısıyla bu konularda fazla detaya girmekten kaçının.
- Çocuğunuz “Neden?” sorusunu sorarsa, bu aslında “Neden bu benim başıma geliyor?” anlamına gelir. Sizin neden boşandığınız ile ilgili değildir. Çocuğunuzun boşanma nedenlerini bilmesine gerek olmadığından bu konuda ayrıntıya girmeyin.
Haber: Pınar Koçer Aydın