Ramazan’da ağız kokusu
İslam aleminin kutsal ayı Ramazan başladı. Oruç tutacak kişilerin ağız kokusu konusunda endişeleri de bu ayla birlikte başlamış oldu. O zaman maddeler halinde ağız kokusu konusunu ve nasıl baş edileceğini inceleyelim;
İftar ve sahurdaki beslenme şeklimiz ağız ve diş sağlığımızı etkiler.
Özellikle iftarda ve sahurda yenilen yemeklerden sonra ağızdaki asit-baz dengesi bozulur.
Yani bakteri çoğalması için uygun ortam oluşur.
Sahurda yemekten hemen sonra yatıldığı için ağız harareti artar ve bu durum bakteri artışını hızlandırır.
Bu sebeple hem iftardan hem de sahurdan sonra mutlaka dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır.
Böyle hem çürüme en aza indirilir hem de gün içinde oluşacak ağız kokusu kısmen de olsa önlenebilir.
AĞIZ KOKUSUNU GİDEREN YİYECEKLER İFTARDAN SONRA VE SAHURDA
Limon: Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecektir. Bir dilim limon emebilirsiniz. Limon aromalı şekerlerden tüketebilirsiniz.
Maydanoz ve Biberiye: Maydanozun nefesi tazeleme özelliği bulunur. Bunun yanında taze olmak kaydıyla, biberiye de etkili olabilir.
Elma, Armut, Havuç, Turp: Nefes tazelemekte ve temizlemekte bu gıdalar etkilidir. İçerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler, aynı zamanda damakta tatlı bir tat bırakırlar.
Nane: Nane, ferahlatıcı etkisiyle birlikte özellikle sarımsak ve soğan gibi kokulara karşı birebir etkilidir.
Tarçın: Tarçın da özellikle kabuklarında bulunan özel bir yağ ile ağızda bulunan bakterileri yok etmede etkili olmaktadır. Tarçın veya nane aromalı sakız da benzer etkiye sahiptir.
Yoğurt: Günde bir veya iki kere yiyeceğiniz yarım kap yoğurt ağız içerisindeki hidrojen sulfüt kokusunu yok etmeye yardımcı olur. Genelde ağzımızın içini çürük yumurta gibi kokutan da işte hidrojen sülfüttür. Yoğurdunuzu C vitamini açısından yüksek meyvelerle tatlandırabilirsiniz.