Bazı anne-babalar "artık geçinemiyoruz" veya "o beni aldattı" gibi cümlelerle açıklar boşanmayı. Aslında çocuğunuz için durum daha karışıktır. Boşanan bir anne-babanın çocuğunun farklı bakış açıları olabilir:
- Değişim korkusu: Anne-babası boşanan çocuk hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını bilir. Önceden içinde bulunduğuı güvenli ortam değişecektir. Birçok şey değişecektir, sadece anne ve babanın sürekli çevresinde olma durumu değil. Akrabalarından bazılarıyla iletişimi kopabilir. Yatma zamanı, yemek saatleri, okuldan sonra rutin olarak yaptığı aktiviteler değişebilir.
- Terkedilme korkusu: Anne ve baba ayrılmışsa veya ayrılmayı düşünüyorlarsa, çocukta bir ebeveynini kaybederse diğerini de kaybedebileceğine dair gerçekçi bir korku oluşur. Dünyada yapayalnız kalma fikri çocuk için çok korkutucudur.
- Bağları kaybetmek: Aileleriyle doğal bir bağı olan çocuk, arkadaşlarını, beslediği hayvanları, kardeşini veya komşularını da kaybetmekten korkar. Bazen çocuklar çevrelerine bile bağlanırlar, dolayısıyla taşınmak bile çocukta bir tepkiye yol açabilir.
- Aile içi tansiyonla baş etmek: Boşanma sonrasında tartışmalar yıllarca sürse de boşanma sırasında ve hemen sonrasında tartışmalar daha yoğun olur. Ve çocuğu diğer ebeveyne karşı kışkırtmaya çalışan ebeveynler çocuk için içinden çıkılmaz bir durum yaratır.
Tehlike sinyalleri – Boşanma sırasında çocuklarda gözlenen davranışlar
Çocukların boşanma esnasında neler yaşadıklarını anlamak için ebeveynler çocuklarını gözleyebilir, bazı ortak belirtileri arayabilir. Çocuğunuzda aşağıda bahsedilen belirtiler varsa, çocuğunuz sizin boşanmanızla başa çıkamıyor demektir.
- Anne-babayı tekrar bir araya getirmeye çalışma: Bazı çocuklar boşanmanın bir şeklide kendi suçları olduğu gibi yanlış bir fikre kapılırlar. Bu çocuklar ya olumsuz davranışlar sergiler ya da mükemmel olmaya çalışırlar ki anne-baba boşanmaya gerek duymasın, boşanmaktan vazgeçsin.
- Agresiflik ve isyan: Çocuk normalde olduğundan daha agresif davranışlar sergileyebilir. Daha fazla anlaşmazlık çıkarıp daha kızgın davranabilir.
- Depresyon ve uzaklaşma: Stres altındaki bir ailede çocuk genellikle uzaklaşıp depresyon belirtileri gösterir. Bunlar yalnız kalma isteği, yeme bozukluklarının başlaması, intihar etmekle tehdit etme gibi belirtilerdir.