Çocuğunuzla etkileşim içinde olabileceğiniz mükemmel ortamlar sağladığından dolayı aktiviteler öğrenme sürecinde önemli bir yere sahiptir. Şimdi evinizde organize edebileceğiniz aktiviteleri ve hazırlık aşamasında neler yapabileceğinizi bir gözden geçirelim:
Gündelik kaynaklar
Kitaplar, çocuklarımız için sonsuz öğrenme kaynağıdır. Bu yüzden çocuğunuzun odasında veya oyun alanında, onun kitaplarına ait bir yer veya küçük bir raf ayarlamaya çalışın.
1 Yazım ve çizim malzemeleri
Evde mutlaka çeşit çeşit boş resim kâğıtları, boyama kitapları, pastel ve kuru boyalar, silgiler ve kalemtıraş bulundurun. Okuma ve yazmayla ilgili evde bulunan bu malzemeler size çocuğunuzun aktiviteleriyle bir ilişki kurma, onun için de kendi başına öğrenme fırsatı yaratır.
2 Oyuncaklar
Önce tahta bloklar gibi elle tutulur, parlak oyuncaklarla başlayın. Bu bloklar el-göz koordinasyonunu destekler, denge ve başarma hissini geliştirir, üstelik blokları yıkmak çok da eğlencelidir. Sonrasında üzerinde harfler bulunan bloklar, oyuncak bebekler, arabalar, farklı kostümler, yapbozlar, Legolar gibi oyuncaklar gelecektir. Aslında her türlü oyunu destekleyen ve sizin de çocuğunuzla etkileşiminizi sağlayacak her şeyi çocuğunuzla paylaşabilirsiniz.
3 Sanat
Minikler için hazırlanan pastel boyalar ve kalemlerle işe başlayın. Daha sonra zehirli olmayan ve yıkanabilen boyalara geçin. Yaşı büyüdükçe ona sulu boya, yağlı boya veya guaş boyalar alın. Resim yapmak hem bir öğrenme aracıdır hem de çocuğun kendini ifade etmesini, sizinle bir sohbet kurabilmesini sağlar. 11 yaşından büyük çocuklar için, dijital görüntüler, video klipleri, animasyonlar denenebilir. Örneğin, evdeki bilgisayarıyla animasyonun nasıl yapıldığını araştırabilirsiniz.
4 Birlikte yemek yapmak
Yemek yapmak çok eğlencelidir ama bu işlem biraz dağınıklığa ve karışıklığa yol açabilir. Ancak mutfak tezgâhını biraz boşaltarak, kâğıt havlular ve peçeteler kullanarak soruna bir çözüm getirebilirsiniz. Çocuklar için hazırlanan ve resimlerle çocukların nasıl yemek yaptıklarını gösteren, malzemeleri renkli biçimde gösteren yemek kitaplarından alabilirsiniz. Çocuğunuzun kullanılacak malzemeleri ölçmesine izin verin. Bu şekilde matematiksel becerilerini geliştirmek için çok mükemmel bir fırsat yakalamış olursunuz. Bu aktivite zaman alabileceğinden ve gerçek bir uzmanlık gerektirdiğinden telaş etmeyeceğiniz, uygun bir zamanda yapmanızı tavsiye ederiz.
5 Müzik dinlemek
Bebeklik döneminde söylediğimiz ninnilerden çocukluk dönemi şarkılarına, arada paylaşılan CD’lerden elektronik müziğe müzikle ilgili paylaştığınız her şey hem öğrenmeyi canlı tutar hem de aranızda tartışacağınız, fikir alışverişinde bulanacağız bir ortam sağlar. Ayrıca birlikte popüler şarkıcıları, en çok satan albümleri, müzik dergilerini takip edebilirsiniz.
6 Televizyon programları
Televizyon, zamanı boşa harcayan veya elektronik bakıcı olarak kullanılan bir alet olmak yerine, toplumsal olguların ve deneyimlerin paylaşıldığı bir araç olarak da kullanılabilir. Bazı programlar çocuğunuzun yaşına ve gelişimine göre gerçekten öğretici olabilir. Doğru seçilen kimi programlar çocuğunuzla etkileşimde olmanızı ve birlikte sohbet etmenizi sağlayabilir.