Okunma Sayısı: 15439
CANLI YORUMLAR

BEBEKLERDE 10 HASTALIK

Sık karşılaşılan sorunlar

Öksürük, soğuk algınlığı ve daha hafif enfeksiyonlar bir gün mutlaka sizin çocuğunuzu da etkileyecektir. Bebeğiniz yavaş yavaş başka insanlarla temas ettikçe ve evin dışına çıktıkça aşağıdaki rahatsızlıkların bir kısmına yakalanmaması hemen hemen imkansızdır.

1. Kolik: Koliğe yol açan neden tam olarak bilinmiyor, fakat bir bebeğin kolik olduğu, başka hiçbir sorunu olmamasına rağmen, bir türlü kontrol edilemeyen, aşırı ağlamasından anlaşılabilir. Ortalama beş bebekten birinde kolik rahatsızlığı görülür ve çoğunlukla ikinci hafta başlar ve üçüncü aya doğru geçer. Reçetesiz satılan gaz ilaçlarıyla, bebeğinizin mamasını değiştirerek veya nazikçe gazını çıkarmaya çalışarak kolikle mücadele edebilirsiniz. Eğer bebeğinizin ağlamasını bir türlü durduramıyorsanız, doktorunuza danışabilirsiniz.

2. Diş çıkarma: İlk defa diş çıkarırken bebeğinizde yanak kızarıklıkları, ateş yükselmesi, derin uyuyama ve ağızdan yoğun salya akması gibi sorunlar görülebilir. Plastik diş halkası, diş çıkarma jeli veya parasetamol içeren ilaçlar yardımıyla bebeğinizin rahatsızlığını hafifletebilirsiniz.

3. Öksürük ve soğuk algınlığı: Boğazda iltihaplanma, hapşırma, burun akıntısı, balgamlı öksürük ve yüksek ateş çok yaygın bir viral enfeksiyonun semptomlarıdır. Burun tıkanıklığını giderici ilaçlar ve ağrı kesiciler işe yarayabilir, fakat bebeğiniz çok acı çekiyorsa ve nefes almakta güçlük çekiyorsa onu bir doktora görürün.

4. Ateş: 38ºC’nin üzerine çıkmadığı sürece bebeğinizin ateşinin yükselmesi önemli bir sorun değildir. Bebeklere uygun parasetamol içeren ilaçlar bebeğinizin ateşini düşürür, fakat eğer ateşi çok yüksekse ve bir türlü düşmüyorsa onu bir doktora götürmelisiniz.

5. Kulak ağrısı: Bebeğinizin, alışık olmadığınız bir şekilde kulaklarını çekiştirdiğini veya ovaladığını fark edebilirsiniz. Bununla beraber ateşi yükselmiş de olabilir. Parasetamol içeren bir ilaç onu rahatlatacaktır, fakat bu durum 24 saatten fazla sürerse bebeğinizin antibiyotik kullanması gerekiyor olabilir, bunun için doktorunuza danışın.

6. İshal: İshal olduğunda bebeğinizin kaka yapma sıklığı ve kakasının yoğunluğu değişir. Bebeğinize bol bol sıvı vermelisiniz. Çok küçük bebekler süt emmeye devam edebilir, fakat daha büyümüş olan bebeklere, ayrıca su ve oral rehidrasyon sıvısı (ORS) denilen özel bir sıvı da verilebilir. Eğer ishal 24 saatten uzun süre devam ederse mutlaka çocuğunuzu bir doktora götürmelisiniz.

7. Kusma: Yenidoğanlarda kusma, genellikle fazla beslenme veya içtiği süte karşı geçici bir alerji geliştirmesi nedeniyle görülür. Üç aydan büyük bebeklerdeyse kusmanın nedeni bir virüse veya bir enfeksiyona bağlı olabilir. Eğer bebeğiniz şiddetli bir biçimde kusuyorsa veya 24 saat geçmesine rağmen kusması hâlâ devam ediyorsa, onu bir doktora götürmelisiniz.

8. Kabızlık: Ateşi yükseldiğinde veya ek gıdaya geçtiğiniz dönemde bazı katı gıdaların etkisiyle bebeğinizde kabızlık görülebilir. Bebeğinizin beslenmesini yeniden düzenleyin, ona bol bol sıvı verin veya mamasını değiştirin. Eğer kabızlığı hâlâ devam ediyorsa, onu bir doktora götürmenizde yarar var.

9. Asit reflüsü: Eğer bebeğinizi besledikten hemen sonra ağzından yediklerini geri çıkartıyorsa reflüsü olabilir. Beslenmesinde bir değişiklik mi yapılması gerekiyor, yoksa ilaç tedavisine mi başlanmalı, öğrenmek için bebeğinizi bir doktora götürmelisiniz. Ancak, kusmayla birlikte aynı zamanda ateşi de yükseldiyse veya kusmaya başka semptomlar da eşlik ediyorsa hiç vakit kaybetmeden onu bir hastaneye götürün.

10. Pişik: Pek çok bebeğin poposunda zaman zaman kızarıklık görülebilir ve derisi tahriş olabilir. Nadiren de olsa pişik, ciltte su dolu kabarcıkların oluşmasına veya kanama gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Daima parfümsüz hazır alt bezleri tercih edin, bebeğinizin poposunun temiz ve kuru olmasına dikkat edin ve pişiğe karşı uygun bir koruyucu krem kullanın.

 

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
BEBEKLERDE ALTINCI HA...
TUVALET ALIŞKANLIĞI
ERKEN DOĞUM TEHLİKESİ
18-24 AYLIKKEN
OJENİZ NE RENK OLSUN
ÜNLÜLERİN KOMİK ANLARI
O KADAR DA SÜPER DEĞİLLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :