21. yüzyılın ilk on yılında medya ve iş dünyasında değişim yaratan kadınlar kimler?
Bu kadınlar; teknoloji, medya ve politikada egemenlik kurdular. Bazı isimleri ve yüzleri bileceksiniz. Popüler olsun olmasın bu listedeki kadınların ortak bir noktaları var: 2000-2009 yılları arasında dünyanın değişmesinde onların büyük katkıları oldu ve yaptıkları şeylerle, 21. yüzyılın ilk on yılını şekillendiren isimler oldular.
Marissa Mayer: Google’ın günlük bir alışkanlığımız hale gelmesini sağlayan kadın. Google, 1999’da Marissa Mayer’ı işe aldığında kendisi şirketin 20. çalışanı ve ilk kadın mühendisiydi. Google’ın çekici ve kullanımı kolay arama sayfasını tasarlayıp geliştiren bu kadının ününü teste tabi tutma niyetindeyseniz, tabii ki Google’a yazmanız yeterli. Sonuç: yarım milyonu aşkın sayfa…
Oprah Winfrey: Medya dünyasının en etkileyici kadınlarından Oprah, tam 25 yıl boyunca kendi adıyla talkshow programı hazırlayıp sundu. Şimdi kendi resmi sitesinde takipçilerine videodan makaleye değişik konu ve kategorilerde hizmet sunan ünlü sunucu ve yapımcının Afrika’daki kızlardan Broadway müzikaline çeşitli yardımları da söz konusu.
Arianna Huffington: Uluslar arası medyanın parlak isimlerinden biri daha. Gerek geçmişi gerek kurucu ortaklarından olduğu The Huffington Post adlı haber sitesiyle özellikle meslektaşları arasında örnek teşkil ediyor. Yunanistan’da doğup büyüyen gazetecinin yolu 16 yaşında İngiltere’ye düşünce arkasına sağlam bir eğitim ve BBC tecrübesi alıyor ve sonrasında mesleki yaşamını Amerika’da devam ettiriyor. Değişen ve gelişen dijital medya dünyasına hem ayak uydurup hem öncülük eden ve böylece 2000’lere damgasını vuran başarılı bir kadın.
Hillary Rodham Clinton: Kendisine çok yönlü diyebilir miyiz? ABD Başkanının eşi (first lady), New York senatörü ve ilk kadın bağımsız başkan adayı… hepsi de geçtiğimiz on yıl içinde. ABD tarihinde büyük bir partiye adaylıkta ikinciliğe en yakın kişi olan Clinton, 2008’de dikkate alınan bir güçtü ve halen Demokratlar arasında en göze çarpan kadın ismi.
Ümit Boyner: Ekonomi eğitimini ABD’de tamamlayan Ümit Boyner, 1985’te Türkiye’ye dönmesinden bu yana çeşitli banka ve şirketlerde finansman yöneticisi olarak çalıştı. TÜSİAD’ın ikinci kadın başkanı olan Boyner, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin de (KAGİDER) kurucuları arasında bulunuyor.
Ayşe Arman: Gerek okurlar gerek meslektaşları tarafından hem sık sık eleştirilen hem de takip edilen gazeteci, en çok yaptığı röportajlarla ses getiriyor. Beğenilsin beğenilmesin, köşe yazarlığında meslektaşlarından daha farklı bir üsluba yönelmesi ve röportaj yaptığı kişilere sorduğu cüretkâr sorularla Türkiye'de 2000’lerde yeni bir akımın öncüsü olduğu söylenebilir.