Güzellik serimize devam ediyoruz.
Güneş lekeleri, botoks-koltuk altı botoksundan sonra sıra geldi peeling'e.
Medikal Park Hastanesi dermatolog Dr. Gökhan Okan'la özellikle kimyasal peeling ve görece daha sevimli bir adı olan meyve asitli peeling üzerine konuştuk.
***
Hocam kimyasal peeling nedir ve bu yöntemle ne tür hastalıklara müdahale ediyorsunuz?
Peeling yönteminin mantığı derinin soyulmasıdır. Üst derinin, hatta bazı durumlarda orta derinin soyularak atılıp alttan yeni hücrelerin gelmesine dayanıyor.
Birkaç farklı peeling yöntemi uyguluyoruz: günlük hayatta en sık yaptığımız meyve asitli peeling. 21 günde bir uygulanan, 4 ila 6 seans süren bir peeling çeşidi. Fakat bu işlem için sonbaharı bekliyoruz, havaların biraz serinlemesiyle yapılan bir uygulama bu. Çünkü deri soyulup atıldığı için alttan gelen yeni deri güneş ışığına karşı çok hassas. Yaz aylarında peeling yapılırsa deride lekeye neden olabilir (peeling’in kendisi). Akne lekeleri, leke, deri altına yerleşen küçük küçük beyaz ve siyah noktalar, kırışıklıkların başlangıç aşaması meyve asidi peelingine en çok başvurduğumuz durumlar. Fakat daha ileri vakalarda kimaysal peeling yapıyoruz. Kimyasal peeling’de TCA (Triklorasetik Asit) dediğimiz bir aside başvuruyoruz. Kimyasal peeling 6 ayda bir tekrarlanıyor ve bir kere yapılıyor. Şimdi bunda daha derin akne izleri tedavi ediliyor, daha derin kırşıklıklara müdahale ediliyor. Kişinin cildine tüm TCA asidi sürülüyor; birkaç dakika bekletiliyor. Ciltte beyaz bir görüntü oluşuyor, sonra işlem sonlandırılıyor. İşlemden sonra kişinin bir hafta evde kalması gerekiyor.
Güneş ışığı almasın diye mi?
Evet. Daha da önemlisi, asit sürülen bölgeler kapkara kabuk oluyor. Bu nedenle, kişinin günlük sosyal yaşantısını bozmuş oluyor açıkçası. Daha sonra o kabuklar dökülüyor, atılıyor ve alttan yeni deri gelmiş oluyor. Meyve asitli peeling’le kimyasal peeling’i karşılaştırmak istersem; meyve asidi peeling, biraz hafif peeling. Üst dokuyu, üst deriyi ilgilendiren sorunlar meyve asidi peeling’e cevap veriyor. Fakat TCA peeling dediğimiz kimyasal peeling’de hem üst hem alt deriye gidiyoruz. O kara kabukların oluşma sebebi de alt derideki olayları tedavi etmektir. Alta kadar asit gitmiş oluyor ve daha derin bir peeling uygulaması oluyor. Meyve asidi peeling’e nazaran riski daha fazla ama sonuçlar daha yüz güldürücü.
Peki yara izlerini geçirebiliyor musunuz kimyasal peeling’le?
Çiçek hastalığı izleri ya da çukurluklar varsa onlara da faydalı olacaktır bu yöntem.
Yüzdeki kahverengi lekeler örneğin, onlar normal peeling’le geçiyor değil mi?
Tabii. Meyve asidi peeling'i kesinlikle tavsiye ediyoruz. Zaten leke tedavisinde en iyi yanıtı elde etmek isteyen hastanın ikili kombinasyon tedavisi alması lazım. Biri, hastanın kendi evde uygulayacağı krem tedavisi; diğeri de bizim uygulayacağımız peeling’le cildi soyma yöntemi. Lekeler cildin sadece üst tabakasındaysa kremler cevap verecektir. Ancak leke derinin orta tabakasına indiyse krem yeterli gelmeyecektir. İşte peeling burada devreye giriyor. Üst deriyi soyup attığı için deri incelmiş oluyor; verdiğimiz kremler de çok rahat alta nüfuz ediyor.
Konuyla ilgili videomuzu buradan izleyebilirsiniz.
Röportaj: Itır Yıldız