Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın okul malzemesi denetimleri, çocukların sağlığının hiçe sayıldığını ortaya koydu.
Yapılan incelemelerde kırtasiye ürünlerinin yüzde 50'sinin sağlıksız olduğu belirlendi.
Önlük, kokulu silgi, kalem, boya, çanta, ayakkabı ve çorap gibi ürünlere yönelik denetimler çerçevesinde şüphelenilen 13 çeşit ayakkabı, 41 çeşit tekstil ve 78 çeşit kırtasiye malzemesinden numune alındı. Laboratuvar sonuçlarına göre 10 çeşit ayakkabı ve 41 çeşit kırtasiye ürününde, izin verilen limitlerin üzerinde fitalat ve azo boyar madde tespit edildi.
Test sonuçları uygunsuz çıkan 51 üründen ellisinde yüksek miktarda fitalat, geri kalan bir üründe ise yüksek miktarda azo boyar madde bulundu. Yapılan denetimlerde, kırtasiye ürünlerinin yüzde 53'ünün, deri ürünlerinin ise yüzde 77'sinin güvensiz olduğu ortaya çıkarıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın talimatıyla okul malzemelerine yönelik başlatılan denetimlerde çocukların sağlıksız ürün kullandığının tespit edilmesi üzerine gerekli tedbirler de
alındı.
Ürünler tekrar piyasaya girmemesi için toplatılırken, sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmasının yanı sıra üreticilere idari para cezası da uygulanacak. Ürünlerin gümrüklerden girişine ilişkin olarak ise Yazıcı'nın talimatı ile kapsamlı soruşturma başlatıldı. Denetim çalışmaları hakkında bilgi veren Yazıcı, bakanlık olarak hedeflerinin tüketiciye sunulan tüm ürünlerin yüzde 100 güvenli olması ve halkın gönül rahatlığı ile bu ürünleri satın alıp kullanması olduğunu söyledi.
"Amacımız, çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atacak en küçük bir ürünün okul çantasına, eve, okula girmesini engellemek." diyen Bakan Yazıcı, "Bu noktada, vatandaşımızın sağlığı ile oynayan kötü niyetli üretici ve dağıtıcılara asla müsamaha gösterilmeyecektir. Bu kapsamda, tüm tüketicilerin sağlıkve güvenliğini korumak için yapmış olduğumuz denetimler kararlılıkla artarak sürdürülecektir. Sıfır tolerans uygulamamız burada da hakim olacaktır." şeklinde konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü denetçileri, okulların açılmasından önce İstanbul, Ankara,İzmirve Gaziantep illerinde okul kıyafeti, ayakkabı ve kırtasiye ürünlerinin denetimini gerçekleştirdi. Denetimlerde, boya kalemleri, keçeli kalemler, okul çantaları, kalem kutuları, beslenme çantaları, su mataraları, okul kıyafetleri ve ayakkabılar gibi pek çok ürün mercek altına alındı. Denetimi yapılan kırtasiye ve deri ürünlerinin yüzde 50'den fazlası güvensiz bulunurken, tekstil ürünlerinde herhangi bir olumsuz bulguya rastlanmadı.
Dört ilde alınan tekstil ürünleri temiz
Tekstil ürünlerinde dört ilde alınan 41 çeşit ürünün tamamının test sonuçları uygun çıktı. Nisan 2011'de yürürlüğe giren "Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ" kapsamında kontroller yapıldı. Tebliğ ile boya kalemleri, keçeli kalemler, okul çantaları, kalem kutuları, beslenme çantaları, su mataraları, çocuk giysilerindeki plastik baskı ve aksesuarlar ve spor ayakkabılar gibi pek çok üründe kullanılması muhtemel olan altı adet fitalatın kullanımına sınırlama getirilmişti. Kanserojen etkiye sahip azo boyar maddelerin, giyim eşyalarında, nihai tüketicinin kullanımına yönelik iplik ve kumaşlarda, ayakkabı, eldiven, kol saati kayışı, çanta vb. deri ürünlerinde kullanımı da kısıtlandı. Yapılan bu düzenleme ile giyim eşyaları, ayakkabı ve okul çantalarında azo boyar maddelerin 30 mg/kg limitinin üzerinde kullanımı yasaklandı.
AA
Fitalat nedir? Nerede kullanılır?
Fitalat, birçok alanda kullanılan endüstriyel bir bileşiktir.
Faydalı kimyasal özelliklere sahip olmasından ötürü tüketici ürünleri ve kişisel bakım ürünlerinin içeriğinde bulunmaktadır. Her yıl dünya çapında 500 ton üretilmektedir.
Zemin ve duvar kağıtlarında, tıbbi aletlerde, plastikleri yumuşatmada, parfümlerde bulunan yağlı maddenin içinde, saç spreylerinde, yağlama maddelerinde kullanılır. Ayrıca birkaç saat güneş altında kalmış arabada ortaya çıkan koku da kısmen sıcak plastikten gelen fitalat kokusudur.
Yüksek seviyelerde fitalata maruz kalmak kansere, meslek sebebiyle maruz kalma ise kısırlığa neden olabilir.