Hepimiz çocuklarımızın üzerine titriyoruz. Küçük bir kaza olup da parmağı kanasa içimiz gidiyor. Nasıl daha iyi eğitim verebiliriz, daha iyi beslenmesi için neler yapabiliriz diye endişelenip duruyoruz.
İngiltere’den gelen haberi duyunca belki de bu yüzden bu kadar etkilendik.
Londra, Preston’da Green Labour Club adlı mekanda 8 yaşındaki çocuklar dövüştürülüyor. Çocuklar bir kafesin içinde ve kafesin dışında dövüşü izleyen 250 kadar yetişkin var. Herkes ellerinde içecekleri tezahürat ederek bu “sporu” izlerken, çocukların üzerinde koruma ya da kafalarında kask yok.
Birçoğunuzun aklına Brad Pitt’in efsane filmi “Fight Club” (Dövüş Kulübü) geldi eminim. Tabii o filmdeki karakterler çocuk değil yetişkindi.
Çocuk dövüşünü izlemeye gelenler belli bir ücret ödeyerek içeri girebiliyorlar. İzleyici için de her şey düşünülmüş. Ring aralarında yarı çıplak kızlar gösteri yapıyor.
10 dakika süren dövüş sırasında çocuklardan biri bacağı incindiği için gözyaşlarına boğuluyor.
Hemen doktor geliyor, şöyle bir bakıveriyor. Bu sırada insanlar dövüşün devam etmesi için tezahürat ediyorlar. Oyunun hakemi, ağlayan çocuğun yanına gelip ardı ardına “devam edebilir misin” diye soruyor. Ve çocuk dövüşe devam ediyor.
Kian Hartley ve babası Nick…
Kian’ın babası çocuğunun küçük yaşta disiplini öğrenebileceği bir spor yapması için bu dövüşmesine izin verdiğini söylüyor. Bunu söylemesinin tek sebebi İngiltere’de disiplini öğreten, dövüşten başka hiçbir sporun olmaması olabilir. Örneğin Aikido, Trekking, Yüzme veya Tenis gibi sporlar var bizim ülkemizde, onlar da sporculara disiplini aşılıyor. Demek ki İngiltere’de yok bunlar.
Bakın: "Disiplin!"
Bana göre disiplin öğrenmek için yapacağın sporda beyin travması geçirme ihtimalinin olmasına gerek yok. Üstelik bu çocuklar gelişim çağında. Geçirebilecekleri sakatlıklar büyümelerini engelleyecektir. Gelişim çağı derken sadece fiziksel gelişimden de bahsetmiyorum. Psikolojik gelişimleri de söz konusu.
Henüz 8 yaşındayken yüzlerce “yetişkin” tarafından alkışlanan çocuğun bilincinde şiddet iyi bir olgu gibi şekillenecektir. Bunun bazı sonuçları olacaktır:
- Çocuk zaten küçük yaşta çok para kazanabildiği ve insanlardan onay aldığı için, bulunduğu konum onu tatmin ettiğinden, kendini geliştirmek için bir çaba sarf etme ihtiyacı duymayacaktır. “Ben oldum” zihniyeti geleceğini baltalayacaktır.
- Şiddet içerikli bir “spor” yaparken insanlar tarafından takdir gördüğü için, artık her istediğini şiddet yoluyla almaya çalışacaktır.
İngiltere Kültür Bakanı’nın “barbarca” diye nitelendirdiği çocuk dövüşünü destekleyen birçok aile de var. Fakat ülkenin dört bir yanından uzmanlar olaya karşı çıkıyor. Hatta hukukçular, ailelerin “çocuklarının Kültür Bakanı tarafından barbarca olarak adlandırılan bir spora gitmesine izin verme” suçundan 6 aya kadar hapis cezası alabileceğini, çünkü bu dövüşlerin çocuk istismarına girdiğini söylüyor.
Görünüşe bakılırsa neyin doğru, neyin yanlış olduğunun değerlendirmesini yapamayacak yaştaki çocukları yönlendiren ebeveynler de doğru bir değerlendirme yapamıyor.
“Akıl yaşta değil baştadır” sözü bu duruma tam oturuyor!
Fotoğraflar: Daily Mail