Okunma Sayısı: 13415
CANLI YORUMLAR

GEBELİKTE TOKSOPLAZMA

Az pişmiş etlere dikkat!

Toxoplasma Gondii adındaki parazitin vücuda girmesiyle toksoplazma enfeksiyonu oluşur. "Bu da ne şimdi?" diyenlere durumu şöyle izah edelim:

Söz konusu parazit bazı hayvanların vücutlarında bulunur. Paraziti taşıyan hayvanların etlerinin pişirilmeden ya da az pişirilip yenmesiyle insana geçebilir.

Toksoplazma aslında sık geçirilen bir enfeksiyondur, fakat diğer rahatsızlıklarla benzer belirtileri var diye genelde karıştırılır. Bu yüzden sıklığı insanlar tarafından fazla bilinmez. Ancak doğurganlık özelliğine sahip kadınların %25’inin bu enfeksiyonu daha önce geçirdiği tahmin edilir. Özellikle evde kedi besleyen kadınlarda enfeksiyon daha çok görülebilir.

Kızamık gibi toksoplazma enfeksiyonu da tam bağışıklık bırakır; yani sadece bir kez geçirilir.

Gebelikte toksoplazmanın önemi

Toksoplazma enfeksiyonu plasenta yoluyla bebeğe geçebilir. Bu durumun sonucunda düşük yaşanabilir ya da bebeğin göz ve beyin  gibi organlarında kalıcı hasarlara yol açıp gelişme geriliğine sebep olabilir.

Gebelik süresince her enfeksiyonun bebeğe geçeceğini söylemek yanlış olur. Fakat, eğer gebelik ilerlemişse enfeksiyonun bebeğe geçme olasılığı da yükselmiş demektir. Annenin toksoplazma enfeksiyonunu kapıp kapmadığı kanıtlandıktan sonra bebeğe bulaşıp bulaşmadığını öğrenmek için “kordosentez” uygulanabilir.

Peki Nasıl Korunacağız?

İlk önce toksoplazma enfeksiyonunu daha önceden geçirip geçirmediğimizi öğrenmeliyiz. Gebeliğin planlandığı dönemde ya da ilk haftalarında kanda toksoplazma IgM ve IgG ölçümleri yapılır. IgG'si pozitif olanların bu enfeksiyonu geçirdikleri kabul edilir. IgG’si pozitif olan adayların antikorları yeni bir enfeksiyona daha karşı koruyucu olduklarından hamilelik sırasında başka bir enfeksiyon geçirme risklerinin olmadığı kabul edilir.

Bütün kadınlar hijyenlerine önem vermelidir. Fakat anne adayları daha temkinli olmalıdır. Hijyen kuralları onlar için daha önemlidir. Çünkü artık düşünmesi gereken başka bir canlı daha vardır. Bu yüzden, etleri iyi pişirerek yemeli, meyve ve sebzeleri bol suyla iyice yıkamalıdır. Kedilerle haşır neşir olunmamasında fayda var. Siz ne kadar temiz tutarsanız tutun, dışkılarında toksoplazma olma olasılığı çok yüksektir ve bir şekilde bu enfeksiyonu size geçirebilir.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
HAMİLELERE YAZ REHBERİ
TEKRARLAYAN GEBELİK K...
HAMİLELİKTE ŞEKER HAS...
HAMİLELİKTE SAÇ DÖKÜLMESİ
ÜNLÜLER VE KÖPEKLERİ
EN İYİ YAZ KOKULARI
YETERİNCE ZENGİNSENİZ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :